in

Srpski tajkun poznatiji kao kralj šećera kupio Sberbanku

Sberbank Europe skoro je javnost obavjestila o prodaji svojih filijala u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji, i to beogradskoj AIK Banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu.

Sve te banke – AIK banka, Gorenjska banka i Agri Europe Cyprus – zapravo su pod kontrolom srpskog tajkuna Miodraga Kostića, koji tako postaje jedan od glavnih igrača u našem bankarskom sistemu. Magazin Forbes je Kostića uvrstio među najbogatije ljude u regiji, procjenjujući njegovu imovinu na više od 500 miliona evra.

Ukupna imovina filijala ruske Sberbanke u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj krajem 2020. godine iznosila je 7.33 milijarde evra, a upravlja s ukupno 162 poslovnice te servisira oko 600.000 klijenata.

Kostić prvu firmu osnovao još 1983. godine

Ko je, dakle, srpski tajkun Miodrag Kostić kojem je Sberbanka prodala svoje filijale u regiji?

Kostić je rođen u vojvođanskom Vrbasu 1959. godine. Roditelji su mu porijeklom iz Crne Gore. Diplomirao je informatiku na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu 1983. godine te se nakon toga počeo baviti biznisom, koliko je to bilo moguće u tadašnjoj socijalističkoj ekonomiji.

Osnovao je MK Commerce, jednu od prvih privatnih kompanija na teritoriji Vojvodine, a koja se bavila proizvodnjom i izvozom ratarskih kultura iz Srbije. Kostić veliki poslovni uzlet doživljava u 1990-ima, u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića, a nastavlja rasti i nakon Miloševićevog pada.

“Kralj šećera”

Kostićeva je firma 1995. postala MK Group, a tada je osnovao i brokersku kuću M&V Investments, koja danas zauzima jednu od vodećih poziciju na tržištu kapitala. Kostić je oko 2000. dobio i nadimak Kralj šećera, s obzirom na to da je za mali novac preuzeo vlasništvo nad trima šećeranama u Pećincima, Vrbasu i Kovačici. Kupio je i više od 10 poljoprivrednih firmi te trgovinske i skladišne komplekse (npr. Granexport i Žito Bačka) te je MK Group sve više rastao.

Širenje u regiji

Od 2006. godine MK Group počinje svoje poslovanje širiti i na Ukrajinu. Slijede ulaganja u Crnu Goru pa onda u Sloveniju i sada u Hrvatsku. Kostićeve tvrtke su kroz godine proširile područja poslovanja pa je tako jedna od njih izgradila prvi vjetropark u Srbiji – kod Kule (vjetropark Kula) – a ubrzo zatim i drugi, kod Vršca (vjetropark La Piccolina). Samo u ta dva vjetroparka Kostićeva firma MK Fintel Wind investirala je 25 milijuna evra.

Kostić je ulagao i u apartmanski kompleks na Kopaoniku, a 2009. je osnovao novu kompaniju, MK Mountain Resort, pod čijim se okriljem nalaze hoteli Grand i Angella, apartmansko naselje Sunčani Vrhovi, kao i hotel 88 Rooms u centru Beograda. Zanimljivo, prošle godine je Rooms prodan hrvatskoj tvrtki Arena Hospitality Group za šest miliona eura, no Kostić u svojem vlasništvu i dalje ima petnaestak hotela u regiji.

S vremenom se Kostić širio i dalje. Osim u poljoprivredu, proizvodnju šećera i mesa, turizam, obnovljive izvore energije, 2014. godine Kostić ulazi i u bankarski biznis. Od manjinskog vlasnika postaje prvo većinski, a potom i stopostotni vlasnik srpske AIK banke. Bio je to prvi korak koji će sedam godina kasnije Kostića dovesti u poziciju da od ruske Sberbanke kupi njegove filijale u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Mađarskoj. Danas u sastavu MK Groupa posluje više od 40 firmi.

U Bolnici “Sveti vračevi” prvi put izvedena intervencija ugradnje antitahikardnog pejsmejkera

Radnik ostaje na dnu tabele: Sarajevo slavilo u Bijeljini