in

Nindža u kući u Bijeljini uzidao oružje, policija Srpske i Njemačke otkrila njegov pakleni plan

Foto: Otvoreno.ba

Nedžadu Marošliću, zvanom Nindža, uskoro bi trebalo da počne suđenje nakon što je policija u njegovoj kući u Bijeljini otkrila pravo ilegalno skladište oružja i vojne opreme, potvrđeno je za Srpskainfo.

Marošlić je označen kao veoma opasna osoba, koja je boravi u Njemačkoj, a mjesto prebivališta ima u BiH i zbog čega mu je krajem prošle godine produžen pritvor.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini je protiv Marošlića podiglo optužnicu zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Kod njega je tom prilikom pronađeno na desetine puška, mitraljezi, na desetine hiljada metaka, noževi i druge stvari.

Vikendica u Janji kod Bijeljine Marošlića pretresena je početkom marta prošle godine i tom prilikom policija je pronašla i veću količinu vojne municije i vojne opreme, uključujući uniforme, pancire, šljemove i kape, a čije izrađivanje, nabavljanje, nošenje ili držanje građanima uopšte nije dozvoljeno.

Akciju protiv Marošlića u martu su izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Graničnom policijom BiH.

Izvor Srpskainfo otkriva da su u akciji, koja je bila usmjerena protiv Marošlića, bili uključene bezbjednosne agencije iz više države, što je rezultovalo i pronalaskom ogromne količine oružja i municije kod njega.

– Između ostalog, u istrazi je učestvovala i Njemačka koja je takođe imala određena operativna saznanja za Marošlića. Oružje je bilo veoma dobro sakriveno. On je imao vikendicu u Janji kod Bijeljine, a koja se nalazi na obali rijeke Drine. U zidove vikendice on je sakrio oružje i municiju i sazidao da se ne može primijeteti. Na sreću policija je imala informacije, gdje je oružje sakriveno – kaže naš izvor.

On dodaje da je pronađeno oružje bilo u veoma dobrom stanju, odnosno da je sve bilo podmazano i moglo se odmah i koristiti.

– Nije poznato kako je Marošlić nabavio oružje, ali ni koja je bila njegova namjera i šta je planirao sa njim. Prema nekim mišljenjima, ovde se moglo raditi i o terorizmu, ali je slučaj okarakterisan kao nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija – ističe naš sagovornik.

U Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina rekli su da je optužnicu protiv Marošlića potvrdio Osnovni sud u tom gradu.

– Optuženi je u skrivenim i uzidanim mjestima u stambenom i tavanskom prostoru držao oružje, municiju i druga borbena sredstva i to sedam poluautomatskih pušaka, četiri puškomitraljeza „M72“, jedan snajper „M76“ sa ruskom optikom marke „Vikl“ , kao i jedan snajper „Zastava Kragujevac“ sa optikom marke „Zrak“ – navedeno je u optužnici.

Osim toga kod njega je pronađeno i 11 automatskih pušaka „M70“ i jedna automatska puška nepoznatnatog proizvođača.

– U pretresima su nađena i dva automata “M56“, jedan automat „M49/57“ , jedna puška „M48“, kao i puška model „CE43“ i karabin „Gorenje puškarna Kranj“. Nađena su dva krateža lovačke puške, kao i mehanizam za okidanje automata nepoznatog proizvođača – precizirano je u optužnici.

Kada je riječ i o municiji, do sada veće količine municije nisu zaplijenjene kod jedne osobe.

Prilikom pretresa vikendice Marošlića policija je pronašla 30.184 metka različitog kalibra, 285 okvira za municuju od različitog oružja, 40 komada rapova i vojnih torbi.

– Nađena su i tri prigušivača za automatsko oružje, osam elektičnih detonatorskih kapisli, jednu mašinu za punjenje redenika municije za mitraljez, 26 komada tromblonskih nastavka za automatsku i poluautomatsku pušku, kao i 12 noževa za puške – piše u optužnici koja ja podignuta protiv Marošlića.

Nakon hapšenja Marošlića oglasio se tada i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović koji je izrazio je zabrinutost zbog pronalaska velike količine naoružanja i vojne opreme u Janji.

PRETI MU DESET GODINA ZATVORA

Prema krivičnom Zakoniku Republike Srpske ko neovlašteno izradi, prepravi, drži, proda, nabavi, vrši razmjenu, unese u zemlju ili iz nje iznese, vatreno, hemijsko, biološko ili nuklearno oružje, municiju ili eksplozivne materije, ili kakvo drugo borbeno sredstvo čije izrađivanje, nabavljanje, prodaja, nošenje ili držanje građanima uopšte nije dozvoljeno ili je ograničeno, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
– Ako se nabavi oružje, municija ili eksplozivne materije ili druga borbena sredstva u većoj količini ili vrijednosti, ili je u pitanju oružje ili druga borbena sredstva velike razorne moći i opasnosti, ili je djelo izvršeno u grupi, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina – navedeno je u zakonu.

Krivokapić preuzeo funkciju ministra

Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa