in

Politički skandal otkazao polufinale: Marokancima oduzeti dresovi, nisu imali u čemu igrati

Diplomatski skandal otkazao je prvu polufinalnu utakmicu Afričkog kupa konfederacija između USM Algera (Alžir) i Berkanea (Maroko), a ona je kasno sinoć registrovana službenim rezultatom 3:0 za goste.

Prva utakmica polufinala trebala se igrati u nedjelju, ali to se nije dogodilo zbog bizarnog razloga. Naime, alžirska policija je oduzela dresove gostima iz Maroka i oni nisu imali u čemu igrati utakmicu pa je sve otkazano.

U pozadini ovog skandala su političke napetosti obje države oko Zapadne Sahare, a alžirska policija je marokanskom klubu oduzela dresove zbog toga što se na njima nalazila karta Maroka, koja uključuje cijelu teritoriju Zapadne Sahare kao svoj.

Za alžirsku vladu, istorijski zavađenu sa svojim komšijama, takav dizajn nije prihvatljiv pa su oduzeli dresove čim su fudbaleri Berkanea sletjeli na aerodrom u Alžiru.

Čak je i krovna kuća afričkog fudbala (CAF) bila toliko zbunjena i nije znala kako reagovati pa je dala kratko saopštenje za javnost bez objašnjenih razloga. Polufinale kontinentalnog takmičenja nije se igralo, a u drugom duelu egipatski Zamalek i ganski Dreams remizirali su bez golova u Kairu.

Revanš susreti zakazani su već za 28. april, a prva utakmica alžirskog i marokanskog kluba još nije odigrana. Kasno sinoć oglasila se Afrička fudbalska konfederacija (CAF) i službeno je registrovala utakmicu rezultatom 3:0 u korist gostujućeg, marokanskog tima zbog onoga što su im priredili na granici.

Iz CAF-a su naveli da se utakmica registruje rezultatom 3:0 jer su alžirske vlasti odbile da fudbalerima vrate dresove. Iako alžirski klub tvrdi da su igrači bili na terenu i spremni da odigraju utakmicu, CAF je presudio u korist Marokanaca.

Druga utakmica se treba igrati u Maroku 28. aprila.

Isak organizovao svečani doček čelnicima Federalne uprave Policije koji su uhapšeni zbog organizovanog kriminala

Srpskoj policiji nedostaje 600 policajaca, rješenje da rade i do 55. godine