in

Neiskorišteni milioni maraka na računu GU Bijeljina

Foto: Otvoreno.ba

Skoro dvije godine na računu Gradske uprave Bijeljina stoje tri miliona KM. Novac obezbjeđen kreditnim zaduženjem bio je namjenjem razvojnim kapitalnim projektima grada. Grad zbog ovoga plaća kamate i penale na povučena sredstva. Najviše trpe građani, kaže predsjenik Skupštine grada.

“Dva miliona KM je ostalo u budžetu grada Bijeljina za uvođenje LED rasvejte u našem gradu, za zamjenu postojećih sijalica LED rasvjetom, jedan milion KM je u budžetu grada za projekat izgradnje sportske dvorane. Dakle čitav mandat ove Gradske uprave, ta sredstva stoje na računu i ne vidimo da se išta uradilo po tom pitanju .Trenutno je inflacija i gdje su cijene otišle vrtoglavo gore, dakle sva ta sredstva koja nisu utrošena, sad za ta sredstva možete realizovati možda 50 % onoga što ste mogli realizovati u prethodnom periodu”, rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Iako je Skupština grada usvojila i idejno rješenje koje je predloženo od strane Gradske uprave za zamjenu rasvjete do danas ništa nije urađeno.Da je projekat zamjene postojećeg dijela rasvjete LED rasvjetom ekonomičniji i ekološki opravdan slaže se i odbornik u Skupštini grada Vaso Arsenović. Priča se o Bijeljini, kao gradu koji napreduje, koji se razvija, međutim, krupni, kapitalni projekti su stali, kaže Arsenović.

“Sa dva miliona maraka, mogli ste kupiti prije godinu ipo dana značajno veći kontigent lED svjetala i opreme i da već zamijenite i napravite uštedu u ovoj godini od nekoliko stotina hiljada maraka, samo kroz zamjenu svjetala, i ta sredstva možete iskoristiti za neki drugi projekat koji je od koristi građanima Bijeljine. Ja se bojim da ovdje imamo puno priče i praznih obećanja”, rekao je Vaso Arsenović, odbornik SNSD u Skupštini grada.

Na upućena pitanja zašto se projekti ne realizuju, Đurđević kaže da dvije godine dobijaju odgovore da se rade planovi, formiraju radne grupe, ali da rezultati izostaju, dok novac propada, a građani trpe.

“Tu jednostavno nema izgovora da se ta sredstva realizuju, to je jedan od projekata koji je naprasno zaustavljen dolaskom nove administracije i kažem opet, usvojen je budžet, imate okvir, imate finansije, sve je u vašim rukama..prosto mi je nepojmljivo da se niko u Gradskoj upravi ne bavi ovim pitanjem i time se jednostavno prouzrokuje šteta i po pitanju kvaliteta života građana”, rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Zašto se sredstva ne diraju i zašto projekti nisu realizovani odgovora od gradonačelnika nema. Grad Bijeljina danas troši 1,1milion KM na rasvetu. Zamjenom dijela rasvjete LED sijalicama ostvarena bi ušteda od preko 500 000KM na godišnjem novou.

O akcizama i PDV-u odlučuju na početku kampanje

Kada se može očekivati novi pad cijena goriva na pumpama u Srpskoj