in

Nastava počinje 1. septembra, časovi 45. minuta

Nastava u školskoj 2021/2022. godini počinje 1. septembra u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, a časovi će trajati 45 minuta, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je na konferenciji za novinare nakon sjednice da će mali odmor trajati pet, a veliki 15 minuta, dok se produženi boravak organizuje u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo.

“Raspored časova treba da bude usklađen na način da omogući poštovanje preporuka Instituta za javno zdravstvo”, navela je Trivićeva.

Ona je rekla da su za učenike koji su hronični bolesnici i koji imaju mišljenje ljekara da se preporučuje nastava na daljinu, škole dužne organizovati nastavu upotrebom “ofis 365” edukativnih alata ili drugih platformi za učenje na daljinu.

“Do kraja dana očekujemo preporuke Instituta za javno zdravstvo koje se odnose na organizaciju nastavnog procesa, preporuke za zaposleno osoblje, kao i preporuke za učenike u uslovima pandemije”, istakla je resorni ministar.

Prema njenim riječima, od posebnog značaja za Ministarstvo, ali i sve roditelje i nastavnike, jeste da će nastava početi u učionicama.

“Znamo koliko stresa, obaveza i aktivnosti je prouzrokovala sama nastava na daljinu. Ono što nas sve ohrabruje jeste da ćemo, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, pokušati da nastavu organizujemo u školama, jer je to od neprocjenjivog značaja i za učenike i za nastavnike”, naglasila je Trivićeva.

Trivićeva je dodala da će Ministarstvo pratiti epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za javno zdravstvo i ukoliko bude potrebno naknadno donositi određene odluke.

Kada je riječ o vakcinaciji prosvjetnih radnika, odnosno zaposlenih u prosvjeti, Trivićeva je navela da se očekuje da procenat vakcinisanih do 1. septembra bude oko 42 odsto.

“Iskoristila bih priliku da pozovem sve koji su zaposleni u obrazovnom sistemu Republike Srpske da se odazovu na imunizaciju, kako bismo što duže bili u školskim objektima, da se nastava odvija redovno i da spriječimo širenje virusa korona u školama”, istakla je Trivićeva.

Vučić predao Dodiku prednacrt zajedničkog zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma

Edi Rama: Ja sam katolik, žena mi je muslimanka, a dvoje dece pravoslavci