in

Drama na američkom nosaču u Južnom kineskom moru: Pao F-35, ima povređenih

Sedam pripadnika američke ratne mornarice povređeno je kada je američki ratni avion F-35C, tokom rutinskih operacija, imao nesreću tokom sletanja na pistu nosača aviona USS „Karl Vinson“ u Južnom kineskom moru, a pilot bio primoran da se katapultira, saopšteno je iz Pentagona.

„Pilot se bezbedno katapultirao iz aviona i izvučen je američkim vojnim helikopterom. On je u u stabilnom stanju, ali ukupno je sedam mornara povređeno“, navodi se u saopštenju i precizira da su trojica pripadnika mornarice morala da budu evakuisana do medicinske ustanove u Manili, dok je četvoro zbrinuto na brodu i pušteno nakon ukazane pomoći, prenosi Rojters.

Mornarica je saopštila da je pokrenula istragu u uzrocima nesreće mlaznog aviona F-35 koji proizvodi kompanija „Lokid Martin“.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su dve udarne grupe američkih mornaričkih nosača aviona, koje predvode brodovi USS „Karl Vinson“ i USS „Abraham Linkoln“, u nedelju počele operacije u Južnom kineskom moru, preneo je Tanjug.

U saopštenju je navedeno da će se izvoditi vežbe koje uključuju operacije protiv podmornica, vazdušni napadi i PVO s ciljem jačanja borbene gotovosti.

Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa

Oprez vozači: Mjestimično vlažni kolovozi, moguća poledica