in

Švajcarska protjeruje biznismena bh. porijekla

Foto: Freepik

Sud u švajcarskom Roršahu potvrdio je danas osuđujuću presudu za biznismena (37) porijeklom iz BiH, koji je rođen u Švajcarskoj.

Kako se navodi u presudi, on mora da odsluži zatvorsku kaznu u trajanju od devet mjeseci, nakon čega mu je zabranjen ulazak u Švajcarsku narednih pet godina.

Kako prenose švajcarski mediji, njemu se sudilo zbog toga što je kovid pomoć od države dobio na prevaru, a istovemeno je zapošljavao radnike na crno, koje je dovodio iz Bosne i Hercegovine.

Samo početkom 2020. godine doveo je nekoliko radnika koji su u zemlju ušli sa turističkom vizom, a koje je on krio kod sebe. Ti radnici nisu imali apsolutne nikakve dozvole za rad u Švajcarskoj.

Takođe, on se terete i da je na prevaru došao do kovid kredita, koji je 2020. godine Švajcarska davala kompanijama kako bi opstali.

Inače, ovo nije prva prevara bh.državljana sa ovim kreditom. Tako je krajem prošle godine osuđen još jedan bh.državljanin koji je od države uzeo zajam od 240.000 franaka kako bi obezbjedio likvidnost firme. Takođe, uvjeravao je da ima narudžbe u iznosu od 200.000 franaka.

Međutim, viši sud u presudi navodi da nema sumnje da je on ovaj zajam iskoristio da podmiri stare, već postojeće dugove, što nije bila namjena ovog kredita.

Dejan B. iz BiH natjerao žrtvu da napiše oproštajno pismo?

Pogledajte kakvo će vrijeme biti do kraja dana