in

Antonijević: Spuštati nivo straha, a podizati imunitet

U borbi protiv pandemije potrebno je raditi na podizanju imuniteta, a spuštanju straha, poručio je danas u Bijeljini član Udruženja građana “Lekari i roditelji za nauku i etiku” iz Srbije Borislav Antonijević.

Antonijević, koji je ginekolog u Beogradu, rekao je da je cilj današnje diskusije “Zdravstveni, psihološki i pravni aspekti protivpandemijskih mjera” ukazivanje na očuvanje zdravlja djece i odraslih.

“Dizanje nivoa straha u poslednje dve godine direktno spušta imunitet. Svima savetujemo da prestanu da plaše jedni druge, da se vole i tako podignu imunitet”, rekao je Antonijević, koji je i član Udruženja građana “Lekari i roditelji za nauku i etiku” iz Srbije.

On je naveo da ima trudnica zaraženih virusom korona, ali ono što je evidentno jeste da to nije u dramatično velikom broju i većina tih slučajeva se završava sa srednje teškom i lakom infekcijom.

Antonijević je napomenuo da bi zdravstveni sistem bio rasterećen ako bi ljudi bili dovoljno svjesni i kada bi bila uspostavljena rana dijagnoza kovida 19, ali i drugih bolesti.

Profesor patofiziologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Drago Đorđević istakao je da je došao u Bijeljinu da da instrukcije zašto ne bi trebalo vakcinisati djecu.

“Postoji najmanje 16 razloga zbog kojih to ne bi trebalo učiniti. Prvi razlog je zato što deca ne obolevaju. Praktično, u tom minimalnom obolevanju, oni čine manje od dva na milion slučajeva obolele dece koji umiru, dakle, deca sa komorbiditetima, a bez komorbiditeta – jedno dete oboli na milion”, naveo je Đorđević.

Đorđević je naveo da je drugi razlog trenutna upotreba vakcine koja se daje djeci – “fajzer”, budući da se ne zna ništa dovoljno ni o kratkoročnim, a ni dugoročnim efektima.

“Od kratkoročnih, postoje dokazi o miokarditisima, perikarditisima i nervnim poremećajima nakon vakcinacije. Tu su i trombotički poremećaji koji se javljaju neposredno nakon vakcinacije. A, za dugoročne efekte – tek ćemo da vidimo, budući da se vakcinacija sprovodi tek od januara-februara”, rekao je Đorđević.

Jelena Sarafijan, predsjednik Udruženja građana “Roditelji ZA prava djece”, koje je organizator diskusije, istakla je da su osjetili potrebu da sugrađanima približe i koristi i štetu od protivepidemijskih mjera.

“Dobićemo smjernice kako da što bolje djelujemo u budućnosti, da štitimo i zdravlje djece, ali i odraslih”, rekla je Sarafijanova novinarima prije početka diskusije.

Ova javna diskusija održana je povodom potpisivanja međunarodnog sporazuma o saradnji Udruženja građana “Lekari i roditelji za nauku i etiku” iz Srbije i Udruženja građana “Roditelji ZA prava djece” Bijeljina.

Izvor: Srna

Vučić: Pre kraja godine stižu „korneti“ iz Rusije

Snijeg otežava saobraćaj na nekim dionicama