in

Malo i 1.400 stranih radnika

Foto: Freepik

Vlada Srpske dala je zeleno svjetlo za dolazak 1.400 stranih radnika na domaće tržište, a poslodavci ističu da će već krajem godine, zbog nedostatka radne snage, tražiti još veću kvotu za zapošljavanje stranih državljana.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS kazali su da je Zavod za zapošljavanje, na prijedlog poslovne zajednice, donio odluku o povećanju kvote radnih dozvola za 2022. godinu sa 600 na 1.400 radnih dozvola.

– Od toga se 400 dozvola odnosi na produženje ranije izdatih i 1.000 dozvola za novo zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva – kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu rada.

Naglasili su da je Vlada potvrdila tu odluku, koja je dostavljena “Službenom glasniku RS” na objavljivanje. Nakon toga će, kako navode, ista ta odluka biti proslijeđena Ministarstvu civilnih poslova BiH radi konačnog utvrđivanja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva u ovoj godini od strane Savjet ministara BiH.

Poslodavci u Srpskoj poručuju da bi zapošljavanje 1.400 stranaca u Srpskoj trebalo da bude dovoljno do kraja godine.

– Ono što je sada već izvjesno je da ćemo u posljednjem kvartalu ove godine razgovarati o povećanju broja radnih dozvola za strane državljane u idućoj godini – rekao je “Glasu Srpske” direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić. Naglasio je da poslodavci u Srpskoj imigracionu politiku vode odgovorno i planski.

– Vodimo računa o tome sa kojih područja dolaze strani radnici, te koje su starosne dobi i stručne spreme. To podrazumijeva da ciljano idemo na određena tržišta i da tu radnu snagu privlačimo u BiH. Naravno, u svoj priči stavljamo akcenat i na bezbjednosni aspekt – kazao je Aćić.

On je podvukao da sistem treba da reaguje mnogo brže, te da Savjet ministara mora odluke o zapošljavanju stranaca donositi mnogo brže nego što je to bio slučaj do sada.

– U suprotnom, generisaće se rad na crno stranaca na tržištu BiH – naglasio je Aćić.

Savjet ministara BiH je prošle sedmice trebalo je da razmatra prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu. Taj prijedlog skinut je sa dnevnog reda, a u Ministarstvu civilnih poslova BiH, koji je predlagač te odluke, navode da ne znaju šta je razlog zašto ta tačka nije razmatrana.

Međutim, ističu da u taj prijedlog još nije uvršćen zahtjev RS, odnosno stari je zahtjev u kojem Srpska traži 600 radnih dozvola za zapošljavanje stranaca.

Zakon

Narodna skupština RS je u junu po hitnom postupku usvojila izmjene Zakona o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva. Prema tom zakonskom rješenju, stranci u Srpskoj imaće pojednostavljenu proceduru na pitanju zapošljavanja, a nadležne institucije moraće u roku od 15 dana odlučivati da li su ispunjeni svi uslovi za dobijanje radne dozvole.

EUFOR

Britanci i Amerikanci spremili plan za ukidanje Srpske

Počela isplata pomoći mladima od 100 KM