in

AP: Ukrajina za sada povukla iz borbi tenkove “Abrams”

Ukrajina je za sada povukla iz borbi tenkove “Abrams M1A1”, koje su joj poslale SAD, dijelom zbog toga što su ruski napadi dronovima otežali djelovanje tih tenkova i zbog toga što su mete napada, rekla su dva američka vojna zvaničnika za AP.

Za sada su tenkovi pomjereni sa prve linije fronta, a SAD će raditi sa Ukrajincima na pronalaženju nove taktike za korišćenje tih tenkova, rekli su potpredsjednik Združenog generalštaba SAD admiral Kristofer Grejdi i neimenovani zvaničnik iz oblasti odbrane.

SAD su odobrile slanje 31 tenka “Abrams” u Ukrajinu u januaru 2023. godine nakon što su ukrajinski zvaničnici tražili njihovu isporuku, tvrdeći da su ti tenkovi, koji koštaju po oko 10 miliona dolara, od vitalnog značaja za probijanje ruskih borbenih linija.

Front se od tada značajno promijenio, posebno zbog upotrebe ruskih izviđačkih dronova, što je otežalo ukrajinskim snagama da zaštite tenkove “Abrams” od ruskih napada jer ih dronovi brzo otkriju, navodi AP, prenosi Tanjug. Agencija dodaje da je pet od 31 tenka “Abrams” već uništeno u ruskim napadima.

Srbi, članovi Pink Pantera, uhapšeni u Grčkoj

Posljedica manjka zanatlija u Srpskoj: Majstori dnevno zarade i više od 300 KM