Povodom Dana zaštitnika otadžbine veliki broj Rusa, kao i predstavnici srpske dijaspore u Rusiji simboličnom vožnjom kroz centar ruskog grada Orjol pružili su podršku ruskim oružanim snagama koje se bore u Donbasu.

Kako kaže za Sputnjik Ljubov Simaganova, član patriotske zajednice „Autokolona solidarnosti sa Oružanim snagama Rusije”, u skupu podrške učestvovalo je više od hiljadu ljudi.

„Događaju su prisustvovali i Rusi, i Srbi. Oni su uvek rame uz rame. Bilo je i dece, kao i starijih ljudi. Od početka vojne operacije, mi redovno organizujemo simbolične vožnje u Moskvi u znak podrške Rusiji, vojnicima i našem predsedniku. Međutim, ovoga puta naši istomišljenici iz Orjola pozvali su nas da zajedno sa njima simboličnom vožnjom kroz njihov grad pružimo podršku našim borcima i našoj zemlji”, objašnjava sagovornica Sputnjika.

„Snaga je u istini”

Veliki broj vozila prošao je kroz centar ovog ruskog grada sa zastavama Rusije i Srbije, uz intoniranje pesme poznatog ruskog pevača Olega Gazmanova „Napred, Rusija”, uputivši se do memorijalnog kompleksa koji je posvećen prvim gardijskim tenkistima 4. i 11. tenkovske brigade, koji su 6.oktobra davne 1941. u žestokim borbama na poljima kod sela Pervi Vojn uspeli da obuzdaju napredovanje 4. tenkovske divizije 2.tenkovske armije Vermahta na Moskvu. Na ovom mestu učesnici događaja položili su cveće.

Tokom vožnje kroz grad, na mnogim vozilima bile su oznake „Z“ i „V“ koje imaju ruski tenkovi i vojna tehnika koja se koristi u ruskoj specijalnoj operaciji na teritoriji Ukrajine. Podsetimo, oznaka „Z“ označava „Za pobedu“, a „V“ znači „Snaga je u pravdi“, a trougao (još jedno „V“) znači „Zadatak će biti ispunjen“. Osim zastava, na vozilima mogle su se videti i fotografije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prolaznici u gradu Orjol nisu ostali ravnodušni na akciju učesnika simbolične vožnje: veliki broj njih je mahao, fotografisao kolonu i sirenama izrazio podršku i zahvalnost.

Nepobediva sila ruskog duha

Ovom simboličnom vožnjom, prema rečima Simaganove, ruski narod je još jednom pokazao snagu duha.

„Već godinu dana naši borci se bore protiv zapadnog zla. Oni su heroji koji brane našu zemlju. Ovom simboličnom vožnjom pokazali smo jedinstvo i nepobedivu snagu ruskog duha. I bez obzira što se ceo kolektivni Zapad naoružao protiv Rusije, naša zemlja će pobediti. Rusija je jaka. Mi u to ne sumnjamo“, poručila je sagovornica Sputnjika.

Share.