Mađarska odbacuje planove Evropske komisije da odobri više novca Ukrajini i nije voljna da doprinese dodatnom finansiranju povećanih troškova servisiranja duga EU, rekao je danas premijer Viktor Orban državnom radiju.

Orban je, govoreći na marginama samita EU u Briselu, ocijenio kao smiješan i apsurdan zahtjev Komisije da Mađarska treba da doprinese sa više novca, jer Budimpešta – zajedno sa Poljskom – zbog pravnog spora nije dobila sredstva iz Fonda EU za ekonomski oporavak.

– Јedno je jasno, mi Mađari nećemo dati više novca Ukrajini dok ne kažu gdje je otišlo prethodnih oko 70 milijardi evra. I smatramo da je krajnje smiješno i apsurdno da doprinosimo sa više novca finansiranju troškova servisiranja duga, pošto još nismo dobili sredstva na koja imamo pravo – rekao je Orban.

EU je ranije objavila da će Ukrajini dati 50 milijardi evra pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine. Ovo dolazi nakon revizije zajedničkog budžeta EU za period 2021-27, koji je iscrpljen pandemijom kovid 19, ratom u Ukrajini i energetskom krizom. Visoka inflacija i kamatne stope su udvostručile troškove servisiranja duga.

Mađarska i Poljska su jedine članice EU koje zaostaju u dobijanju sredstava za oporavak, koje je Komisija blokirala zbog optužbi da nacionalističke vlade ovih zemalja štete demokratiji i vladavini prava.Izvor:
Share.