Američki list „Njujork tajms“ objavio je da je potvrdio autentičnost video-snimaka sa mesta streljanja ruskih ratnih zarobljenika u Makejevki.

Na snimcima za koje je Njujork tajms potvrdio da su autentični, nudi se redak uvid na jedan od mnogih užasavajućih trenutaka rata. Autori materijala takođe napominju da su uporedili video-snimke sa satelitskim snimcima i došli do zaključka da su snimljeni u Makejevki.

Medicinski savetnik organizacije Lekari za ljudska prava Rohini Har je u razgovoru za „Njujork tams“ rekao da lokve krvi zabeležene na snimku ukazuju da „nije učinjen nikakav napor da se (zatvorenici) podignu ili da im se pomogne“. Istovremeno, kako je primetio Har, ruski vojnici su ležali na zemlji, očigledno nenaoružani, ruke su im bile ili ispružene ili iza glava.

„Oni se smatraju nesposobnima za borbu – faktički, ratnim zarobljenicima“, ocenio je Har.

List dalje navodi da je stručnjak za ratne zločine Iva Vukušić izjavila „da će tužilac Međunarodnog krivičnog suda verovatno razmotriti ovu epizodu, s obzirom na količinu pažnje koja je privukla“. Prema njenim rečima, za istragu će biti potrebno da se obiđe mesto streljanja kako bi se utvrdilo ko se gde nalazio i prikupiti čaure. Osim toga, potrebno je da se sprovedu patološka i forenzička ispitivanja, kao i da se prouče dejstva ukrajinske vojske nakon pucnjave, objasnila je Vukušićeva.

Ona je naglasila da ukrajinske vlasti imaju priliku da sprovedu istragu i pozvala ih da otvoreno podele svoje nalaze.

Snimak na kojem se vidi kako ukrajinski vojnici streljaju Ruse koji su se predali i leže na zemlji pojavio se na internetu u petak. Prema rečima predsednika ruskog Saveta za ljudska prava Valerija Fadejeva, to se dogodilo u Makejevki. Fadejev je ovaj incident nazvao demonstrativnim izazivačkim zločinom i rekao da će zahtevati međunarodnu istragu. Savet će ovaj video poslati Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava, OEBS-u, Savetu Evrope, organizaciji Amnesti internešenel, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i drugim organizacijama.

U Rusiji je Istražni komitet već pokrenuo istragu o ovom incidentu.Izvor:
Share.