Ukrajinsko rukovodstvo teži da uvuče NATO u direktan sukob sa Rusijom, piše nemački list „FAZ“.

Prema rečima autora članka, jedan od dokaza koji potvrđuje ovu činjenicu je pokušaj ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitrija Kuleba i njegovog zamenika Andreja Meljnika (doskorašnjeg ambasadora u Berlinu poznatog po skandaloznim izjavama) da svale krivicu za raketni incident u Poljskoj na Rusiju.

„Zelenski, Kuleba i Meljnik pali su na testu otpornosti na stres i zdravog razuma. Sva trojica su odmah izdala saopštenje da su Poljsku pogodile ruske rakete. Zelenski je insistirao na uzvratnom napadu na Rusiju radi kolektivne bezbednosti. Kuleba je odbacio sve sumnje da je ruski napad bio ciljan, nazvavši ih ‘teorijom zavere’, dok je Meljnik, koji novi posao ne obavlja ništa bolje od starog, pozvao NATO da preduzme oštre akcije“, navodi se u članku.

Istovremeno, kako je primetio autor, ova trojica samo nanose štetu svojoj zemlji, jer će čak i Zapad prestati da veruje Kijevu.

Incident u Poljskoj

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dve rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje. Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je predsednik SAD Džozef Bajden saopštio da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Fotografije objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.

Poljska je, isprva, tvrdila da je reč o raketama ruske proizvodnje, ali je poljski predsednik Andžej Duda ubrzo priznao da je, najverovatnije, ipak u pitanju ukrajinsko oružje.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa nema dokaza da je pad rakete u Poljsku rezultat namernih dejstava.

Share.