in

Njemačka traži od Kanade da se Rusiji vrati turbina za gasovod “Severni tok”

Foto: Press-služba Eugal

Kanada je već odlučila da vrati turbinu za gasovod „Severni tok“ Nemačkoj, preneo je Rojters, pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom.

Kanadski list „Globe and Mail“ objavio je u petak, pozivajući se na neimenovanog kanadskog zvaničnika, da su Kanada i Nemačka blizu postizanja sporazuma koji bi omogućio vraćanje Rusiji gasne turbine za „Severni tok“, koja je prethodno poslata Kanadi na popravku.

Napomenuto je da će odluka biti doneta „u narednih nekoliko dana”, jer Kanada i Nemačka još pregovaraju s Ukrajinom, koja se tome protivi.

Prema izvoru Rojtersa, odluka o vraćanju turbine je već doneta. Izvor kaže da će turbina biti poslata u Nemačku, koja će je potom isporučiti Gaspromu.

Sredinom juna Gasprom je saopštio da može da isporučuje „Severnim tokom“ samo 67 miliona kubnih metara gasa dnevno, umesto planiranih 167 miliona kubnih metara. Kompanija je to objasnila zastojem u radu nemačkog Simensa, koji zbog sankcija Kanade protiv Rusije ne može da vrati turbinu s remonta iz kanadske fabrike, kao i tehničkom neispravnošću motora.

Sada Gasprom koristi oko 40 odsto kapaciteta gasovoda, koji predstavlja glavnu rutu za isporuku ruskog gasa u evropski region.

Rad gasovoda će od 11. do 21. jula biti obustavljen i zbog godišnjeg servisiranja, što bi moglo da doprinese dodatnim nestašicama gasa u Evropi. Pojedine zemlje, među kojima su Nemačka i Austrija, strahuju da bi isporuke po završetku radova mogle da budu smanjene ili potpuno prekinute.

Povećan broj oboljelih od meningitisa

Jokić u Foči potpisao istorijski ugovor vrijedan 270 miliona dolara pa poveo kolo