in

Austrija obara korona rekorde i optužuje Balkance

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je da je u prvoj nedelji januara registrovan veliki broj infekcija virusom korona kod povratnika sa odmora, posebno iz zemalja Balkana.
Najviše slučaja infekcije „uvezeno“ je iz BiH sa 1.611 u prvoj nedelji januara i 822 u drugoj nedelji.

Zatim sledi Srbija sa 959 u prvoj nedelji januara, odnosno 540 u drugoj.

Na trećem mestu je Mađarska sa 748, odnosno 121 slučajem.

Značajnom dramatičnom povećanju inficiranih u Austriji doprineli su povratnici sa odmora iz Turske sa 147, odnosno 403 slučaja, zatim sledi Rumunija sa 161 i 295, te Hrvatska sa 180, odnosno 579 slučaja, preneo je Tanjug.

Kada je reč o Nemačkoj uvezeno je, u prvoj nedelji januara 594, a u drugoj 622 slučaja infekcije korona virusom.

Veliki broj građana, poreklom sa Balkana, ali i brojni Austrijanci, „umorni“ od oštrih epidemioloških mera i lokdauna, tokom zimskog školskog raspusta i božićnih praznika otputovali su u inostranstvo.

I ranije su austrijske vlasti optuživale Balkance za „uvoz“ korone, kao što je bio slučaj prošlog leta kada su ih okrivili za ponovni rast broja zaraženih.

Poređenja radi u 52. kalendarskoj nedelji prošle godine 1.771 korona infekcija dovodi se u vezu sa povratkom sa odmora, a u prvoj nedelji januara taj broj je porastao na 4.917.
I u drugoj nedelji januara taj broj je ostao na visokom nivou sa 4.278 slučaja infekcije.

Austrijska vlada novim korona pravilima želi da deluje protiv takvog razvoja situacije.

Tako od 1. februara stupa na snagu odluka o skraćivanju važenja „zelenog pasoša“, pa će kovid propusnica za vakcinisane sa dve doze, ili izlečene i sa jednom dozom vakcine, važiti još 180 dana.

Za one koji su primili i buster vakcinu, odnosno izlečene sa dve doze vakcine važenje „zelenog pasoša“ ostaje 270 dana.

Inače u Austriju, od ponedeljka, mogu bez dodatnih testova ući oni koji su primili treću dozu vakcine, odnosno izlečeni sa dve doze vakcine.

Za ostale, odnosno vakcinisane sa dve doze, ili izlečene primenjuje se „2G plus“ pravilo, odnosno potreban je dodatno i PCR test da bi ne morali u karantin.

Inače, Austrija poslednjih dana beleži rekordne dnevne brojeve novozaraženih, pa ih je 27. januara bilo čak 43.053 prema podacima sajta „Vorldometers“, što je najveći broj od početka pandemije. Nedeljni porast broja novih slučajeva je 50 odsto, pokazuju podaci tog sajta.

Potraga za F-35 u Južnom kineskom moru: Ko će prvi do olupine, Amerikanci ili Kinezi

Opozicioni aktivista “pao” zbog ucjene, pronađeni i glasački listići