in

Od danas u Bijeljini besplatan ultrazvuk srca za svu novorođenčad

Sva djeca koja se rode u bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi” od danas će imati besplatni ultrazvučni pregled srca, sa ciljem ranog otkrivanja urođenih srčanih anomalija kod najmlađih sugrađana, što je veliki iskorak u neonatologiji.

Dječiji kardiolog Ružica Borović rekla je da je u Bolnici u Bijeljini skrining beba rađen i ranije, ali ne za svu djecu, nego selektivno, za one bebe koje su imale određene probleme.

“Mi smo, za sada, prvo porodilište u Republici Srpskoj, a i šire, koje se odlučilo za ovaj vid preventivnih mjera, sa ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja naše najmlađe populacije”, napomenula je Borovićeva.

Borovićeva je na konferenciji za novinare pojasnila da urođene srčane mane predstavljaju strukturne defekte srca i jedan broj njih zahtijeva i terapiju lijekovima, a nerijetko i operativno rješavanje.

“Cilj skrininga na urođene srčane mane je da bolest bude otkrivena prije nego što beba ispolji bilo kakve simptome, što je veoma važno i zbog kvaliteta života djeteta”, pojasnila je Borovićeva i dodala da se u bijeljinskoj Bolnici na godišnjem nivou rodi 1.000 do 1.200 djece.

Dječiji kardiolog Snežana Simić Perić izrazila je zadovoljstvo što kao spoljni saradnik može da učestvuje u preventivnim pregledima, budući da je važno blagovremeno kod novorođenčeta postaviti eventualnu dijagnozu.

“Na 1.000-1.200 djece javlja se 10-12 djece koja imaju najteže urođene srčane mane”, napomenula je ona.

Direktor bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi” Zlatko Maksimović rekao je da je ovo veliki dan za ovu zdravstvenu ustanovu i stanovništvo koje joj gravitira.

 

On je, ukazujući da su kardiovaskularna oboljenja kod ljudi najčešća, naveo da je ova zdravstvena ustanova prije nešto manje od godinu dana uvela i praksu da Angio-sala radi 24 časa dnevno.

 

 

“Uradili smo oko hiljadu intervencija, te oko 200 akutnih infarkta. U oko 99 odsto slučajeva sve je završeno kako treba, životi su spaseni”, rekao je Maksimović.

 

 

On je rekao da Bijeljina ima dva dječija kardiologa i zbog toga su u Bolnici odlučili da svoj djeci koja su prethodnih dana rođena u bijeljinskoj zdravstvenoj ustanovi, te i dalje tu borave, kao i koja se tu budu rađala, prije odlaska kući bude urađen besplatni preventivni ultrazvuk srca.

 

 

“Prema našim saznanjima, mi smo prvi u Republici Srpskoj koji su se opredijelili na taj korak, a vjerujem i šire”, istakao je Maksimović.

 

Izvor: Srna

Otvorena kancelarija IRB-a u Bijeljini

U Bijeljini 22 novozaraženih, u Srpskoj 177, pet preminulih