in

Apel direktora škole u Drgaljevcu: Interes škole staviti iznad ličnih i stranačkih

Saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

“Obzirom na to da sam od pojedinih roditelja i mještana sela dobio informaciju da se grupa ostrašćenih lokalnih „politikanata” organizuje u prikupljanju potpisa za moju smjenu, riješio sam da se oglasim povodom te peticije i poručim da svoje lične interese i politička neslaganja rješavate na neki drugi način, da se politikom bavite rekreativno u slobodno vrijeme, i da u tom političkom treningu obavezno zaobiđete školu.

Nesumnjivo je da je kompletna priča inicirana ličnim interesom i patološkom željom da se domogne pozicije direktora i da je podrška koju je dobila rezultat kulminacije političke netrpeljivosti opozicije i jeftinih instrumenata kojima se nehumano i drsko koristi, a to je jasno svakom zdravorazumnom čovjeku koji ima kritički osvrt na događaje. Ubijeđen sam da nijedan ozbiljan čovjek nije povjerovao ovoj priči, te da se nije htio pridružiti ovoj prizemnoj lakrdiji.

Navodni razlozi za pokretanje peticije su, prema mojim saznanjima, moje nepokolebljivo nastojanje da u školu uvedem red i disciplinu, po svim osnovama i u svih 12 objekata koji podliježu upravi Škole. Nezadovoljni su što ne dopuštam da se u rad škole upliću oni koji nisu kompetentni i nemaju ingerenciju da utiču na organizaciju i rad škole, a da su u peticiji navedene i laži kojima se kompromituje moje dostojanstvo.

BUKA: Direktor bijeljinske škole tražio od radnice da spava s njim

Srećom, postoje i razumni mještani i roditelji koji vide napredak i poboljšanje uslova rada u svim područnim školama i koji znaju da je takav rad neophodan ako želimo djeci pružiti valjane uslove za njihovo vaspitanje i obrazovanje. Posebno sam prijatno iznenađen oštoumnošću i kritičkim osvrtom onih koji su kategorično odbili učestvovati u peticiji, uprkos našem političkom neslaganju, čime su pokazali svoju političku zrelost i visprenost.

Od mog imenovanja u novembru 2019. godine do danas je napravljeno niz očiglednih pozitivnih pomaka u cjelokupnom radu Škole, uprkos brojnim izazovima. Napominjem da sam preuzimanjem odgovornosti koje proističu iz uloge direktora Škole, naslijedio i dug od 20.000 KM prema različitim dobavljačima roba i usluga. Domaćinskim pristupom smo uspjeli vratiti sve dugove, te smo u svih 12 objekata uradili neophodne popravke i urgentne radnje na održavanju objekata. Uspjeli smo zamijeniti kompletnu vanjsku stolariju u školi u Vršanima, počeli sa nastavom u ovoj školskoj godini u potpuno novom objektu u Magnojeviću Gornjem, a koji je opremljen po svjetskim standardima, uveli smo internet u svih 12 školskih objekata, obezbijedili smo kvalitetnu užinu učenicima i unaprijedili rad sekcija, dopunske i dodatne nastave. Posebno smo ponosni jer smo istrajali u unapređenju higijenskih uslova u svih 11 područnih škola, kao i u centralnoj školi.

Želim da poručim svima da ja kao direktor imam zakonom jasno definisana zaduženja, obaveze i odgovornost da omogućim nesmetano odvijanje vaspitno-obrazovnog rada, da nerad i neadekvatan rad ne želim da tolerišem jer je za selo izuetno važno u današnjem dobu jake konkurencije da se djeci omogući kvalitetno obrazovanje. Samo tako možemo dalje pričati o očuvanju sela na ovim prostorima.

Naglašavam da neću podleći pritiscima pojedinaca neradnika, koji misle da su apsolutno zaštićeni samo zato što su se „ubacili u državne jasle” i da ih se ne plašim, bez obzira na političku podršku i brojnost pristalica.

Na kraju, odgovorno tvrdim da su svi navodi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju radnika netačni i spreman sam odgovarati pred nadležnim institucijama. Jasno je da su ovi radnici instruisani i novčano motivisani da ovako nastupaju, a da su u pozadini svega lični i stranački interesi. Zbog važnosti i uloge škole kao institucije, još jedanput apelujem da pribranih glava interes škole stavimo iznad ličnih i političkih, te da lična nezadovoljstva ne pokušavate iskazivati preko portala i TV stanica, jer tako srozavate ugled škole i prosvjete uopšte. Zahvaljujem se svim medijima koji su se oduprijeli izazovu bombastičnog naslova da objave dosadašnje primitivne, neprimjerene i jalove istupe sumanute grupe koja ne bira sredstva i načine da dođe do cilja. LJude koji me poznaju podsjećam da ovom rijalitiju pristupam potpuno rasterećeno jer je ovo priča koja nema nikakvu težinu s obzirom da je zasnovana na notornim neistinama. Takođe bih podsjetio sve aktere u ovoj priči da svako odgovara za svoje postupke, pred Bogom i Zakonom, te da je i huškanje drugoga da lažno svjedoči kažnjivo”

Lalo Perić, direktor JU OŠ “Stevan Nemanja” Dragaljevac Gornji

Elez istražiocima dao korisne informacije pa dobio malu kaznu

Premijera Južnog vetra 2 u Bijeljini