in

BUKA: Direktor bijeljinske škole tražio od radnice da spava s njim

„Rekao mi je da sam zgodna i lijepa, da sam nezaštićena i da treba nekog da nađem. Onda mi je stavio ruku na koljeno i ponudio da spavam s njim u zamjenu za stalni radni odnos.“

Ovo je za portal “BUKA” ispričala Jovanka Filipović, čistačica u Osnovnoj školi „Stevan Nemanja“ iz Dragaljevca Gornjeg kod Bijeljine, opisujući samo jedan od nasrtaja direktora ove škole Lale Perića na nju.

Kako je kazala Jovanka, već duže vrijeme trpi mobing od strane direktora škole, a sve je kulminiralo njegovom ponudom da je zaposli na neodređeno vrijeme, ako pristane da spava s njim.

„To se dogodilo kada mi je direktor rekao da odem autom po neke stvari u market Fis, gdje imamo otvoren račun. Nakon toga me je pozvao da mi kaže da pokupim i njega i da idemo zajedno. Ja nisam ni mogla pomisliti zašto je to odlučio. Kada je sjedao sa mnom u auto počeo je da mi govori kako sam ja još mlada, kako sam lijepa i zgodna i kako trebam nekog pored sebe da me zaštiti. Kada smo se vraćali iz Fisa, on je stavio prvo svoju ruku na moju, govoreći kako imam nježne ruke. Nakon toga je stavio ruku na moju desnu nogu i rekao da je šteta da me niko ne dodiruje. Meni je bilo jako neprijatno, nisam znala šta da uradim i samo sam ga zamolila da to ne radi, a on mi je onda rekao da razmislim o ovome i da mu javim ako budem htjela spavati s njim, jer, on mi stoji na raspolaganju“, priča Jovanka.

Kaže kako joj direktor nije pominjao ništa u vezi sa tim jedno vrijeme, a onda je pozvao u njegovu kancelariju.

„Tada mi je rekao: ‘Ništa mi nisi javila za moju ponudu!’ Onda je nastavio da mi zbog toga mora skinuti normu za 25 posto. Ja sam ga pitala zašto to radi i da ne razumijem o čemu govori, a on mi je odgovorio kako je njegova ponuda da idem s njim u krevet i da ona i dalje stoji. Rekao je i da samo kad pristanem na to dobiću nazad normu od 100 posto. I čak mi je dao rok do četvrtka te sedmice da dođem kod njega i da mu javim šta sam odlučila“, ispričala je Jovanka.

Inače, ona u školi radi od 2018. godine i to na ugovoru na određeno, koji joj je istekao u septembru, što je znao Perić koji je Jovanu seksualno ucjenjivao za produžetak ugovora, odnosno primanje u stalni radni odnos. Da zlo bude veće, inspekcija koja je bila u školi prethodno je naložila Periću da prijavi Jovanku Filipović na neodređeno, jer tako nalaže zakon, ali on to do danas nije uradio ne bi li je mogao ucjenjivati.

Jovanka kaže kako ona nije jedina koja trpi mobing od strane direktora, koji u svemu ima podršku svoje zamjenice Slađane Vidović.

Ona navodi da je ovaj dvojac na čelu škole „Stevan Nemanja“ osmislio mnoge načine maltretiranja i kažnjavanja radnika od kojih se traži da izvršavaju sve što oni zamisle.

Kako je rekla Jovanka, dešava se da direktor zajedno sa zamjenicom donosi alkohol i hranu u školu, te piju u školskim učionicama, a nakon toga galame i iživljavaju se nad radnicima ukoliko im nešto smeta.

Ona podsjeća na slučaj kad su Perić i Vidović donijeli u jednu od učionica rakiju, vino, hranu i postavili sve na sto gdje su pola dana pili i jeli, a nakon toga im je bilo previše vruće, pa su oboje po školi tražili momka koji radi kao ložač.

„Galamili su, psovali, govori svašta o tom momku. Tražili su ga po školi i zvali, iako on radi do 12 časova i nije bio tu, a sve jer je njima bilo vruće“, rekla je Jovanka.

Taj radnik je Predrag Jović, koji je ispričao da ga direktor i njegova zamjenica maltretiraju već neko vrijeme.

„Često oni tako piju u kancelariji, ja sam ih vidio dosta puta, i onda traže svoje žrtve među radnicima“, kaže Predrag.

On navodi da je žrtva direktora Perića već duže vrijeme i da skoro svakodnevno trpi napade, omolovažavanja i prijetnje.

„Šta god da se dešava, on udari po radnicima. Najgore je bilo kad me je pritiskao da glasam za njegovog predsjednika sindikata. Tad mi je prijetio i svašta govorio. Maltretira me stalno oko ogrjeva, dolazi da mi pokaže kako da radim svoj posao i kako da ložim vatru, govori mi da sam budala, glup, neznalica… U tome mu pomaže i njegova zamjenica, koja isto tako govori da ništa ne znam. Čak su mi pozvali i policiju, jer ja kao sabotiram školu i ugrožavam djecu pošto loše zagrijavam učionice. A oni mi dođu prije toga i narede kako da radim“, priča Predrag.

On objašnjava kako nema nikakve uslove za rad, da u školi nemaju alat i opremu, te da sve mora da plaća iz svog džepa.

„Ja sam čak dovozio ugalj u svom autu, drva, išao svojim traktorom i prikolicom po drva. Plaćao ljude da dovezu ogrjev od svojih para. Nikad mi to niko nije platio. A na sve to me onda napadnu i maltretiraju. Dokle je to otišlo da mi je direktor donio ručnu pilu da pilam velike oblice drva. A da ne govorim kako mi stalno prijete kako će me otpustiti, smanjiti platu ili čak uzeti tri plate kao kaznu“, ispričao je Predrag.

Predsjednica Sindikata JU OŠ „Stevan Nemanja“ Danijela Petković kaže za naš portal da su joj se pomenuti radnici obraćali u više navrata za pomoć zbog povrede njihovih radničkih prava, te kako su joj pričali o kontinuranom pritisku koji trpe od strane direktora škole Lale Perića i pomoćnice direktora Slađane Vidović.

„O cijeloj situaciji i nesuglasicama koje su se desile na relaciji radnici – uprava škole u cijelosti samo upoznata i, shodno Statutu Sindikata Obrazovanja Republike Srpske, ispred naše sindikalne organizacije sprovode se sve mjere sa ciljem zaštite prava radnika i aktivnosti na prevazilaženju svih nesuglasica između radnika i uprave škole“, kaže Petković i dodaje da su se radnici odlučili da pored Sindikata, za svoja prava potraže i pomoć advokata, te da o svim neprijatnostima koje su doživjeli obavijeste širu javnost putem medija. U zaštitu prava radnika nezavisno od Sindikata uključili su se i stanovnici lokalne zajednice, koji su zbog svih napada na njihove komšije i prijatelje, ali i zbog nezadovoljstva odnosa uprave škole prema pojedinim zahtjevima roditelja učenika, odlučili da pokrenu peticiju o smjeni direktora škole“, rekla je Petković za naš portal.

Sa druge strane, sve navode radnika direktor škole Lalo Perić odbacuje. On je za BUKU rekao da se ovdje radi o politički instruisanim pričama.

„Sve to ima političku pozadinu i ti radnici su samo instrument za ostvarivanje ciljeva pojedinaca. Ništa od toga nije tačno i to je neozbiljna priča“, rekao je Perić.

Tekst preuzet sa BUKA Magazina
Autor: MILOVAN MATIĆ
https://www.6yka.com/

U još dvije beogradske opštine uništeni murali generalu Ratku Mladiću

Uhapšene tri osobe iz Zvornika koje su pucale na policajce iz Orašja