in

Svakog dana ulove 50 pijanih vozača

Da su se mnogi nakon dvije godine pandemije virusa korona opustili i previše pa za volan sjedaju i nakon popijene čašice više potvrđuje podatak da je u prvom kvartalu iz saobraćaja isključeno 4.494 pijana vozača, čak 33,9 odsto više nego u istom periodu lani.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS najveći broj vozača je zbog alkohola isključen na području Banjaluke, njih 753, te 281 na teritoriji Doboja.

– U posmatranom periodu evidentirano je 19 saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, od kojih je u dvije saobraćajne nezgode kod vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu – naveli su u MUP-u za “Glas”.

Prostom računicom, kada se pogleda ukupan broj isključenih pijanih vozača za tri mjeseca, dolazi se do podatka da na dnevnom nivou policija “ulovi” čak 50 pijanih za volanom.

Brojke pokazuju da je taj negativan trend nastavljen i u drugom kvartalu. Primjera radi, u akciji pojačane kontrole saobraćaja na području Policijske uprave Banjaluka u noći između 30. aprila i 1. maja sankcionisano je 117 pijanih vozača.

– Kontrolisano je 2.195 učesnika u saobraćaju, a alkotest je obavljen kod 2.181 vozača. U službenim prostorijama zadržano je do otrežnjenja 18 vozača koji su imali više od 1,5 promila alkohola u krvi, kao i dva vozača koja su odbila da se alkotestiraju – naveli su u banjalučkoj Policijskoj upravi. Dodali su da je kontrola pokazala da je 56 vozača imalo od 0,31 do 0,80 promila alkohola u krvi, a 38 između 0,81 i 1,50.

– Zbog alkohola je sankcionisano deset vozača mlađih od 21 godine ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva – naveli su u PU Banjaluka.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je za “Glas Srpske” da su navedeni podaci poražavajući i da se istovremeno mora raditi i na preventivnim edukacijama i na represiji, prvenstveno da bi sačuvali živote učesnika u saobraćaju.

– U prošloj godini u 13,5 odsto nezgoda učestvovali su vozači kod kojih je utvrđeno prisustvo alkohola u krvi – rekao je Radović.

Naglasio je da svakako treba da se sagledaju sve okolnosti, jer lani u prvom kvartalu nisu radili ugostiteljski objekti puno radno vrijeme, sedmicu ili dvije su čak potpuno bili zatvoreni, dok su sada sve mjere ukinute.

– Sve to se dovodi u vezu. Osim toga, psiholozi su upozoravali da će u postkovid periodu doći do opuštanja jer su svi bili pod ograničenjima, pritiskom i stresom, a to često podrazumijeva konzumaciju alkohola. Očigledno da oni koji nakon pića sjedaju za volan nisu svjesni mogućih posljedica. Uglavnom se oni diče lažnim samopouzdanjem – istakao je Radović.

Projekat

Milija Radović je ispričao da Agencija za bezbjednost saobraćaja RS realizuje projekat “Kad se život preokrene” u kome učestvuju povrijeđeni u saobraćajnim nezgodama.

– Cilj projekta je da se dopre do što više srednjoškolaca i da im se skrene pažnja da vožnja u pijanom stanju ili u automobilu sa vozačem koji je popio čašicu više nije šala, ni adrenalin, već put ka tragediji – istakao je Radović.

Na današnji dan prije 42 godine preminuo je Josip Broz Tito

Kupio skladište za 500 dolara, unutra pronašao 7,5 miliona dolara