in

Obilježavanje 104 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku

U Banjaluci je počelo obilježavanje 104 godine od ulaska srpske vojske u ovaj grad.

U Hramu Hrista Spasitelja u toku je parastos za sve ubijene i poginule civile i vojnike u Prvom svjetskom ratu kojem prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević.

Parastosu prisustvuju i predstavnici institucija Srbije, srpski predstavnici u institucijama BiH, Ambasade Srbije u BiH, te delegacija Grada Banjaluka.

Nakon parastosa predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik banu Vrbaske banovine Svetislavu Milosavljević.

Obilježavanje ovog značajnog istorijskog datuma organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrogarskom.

Nakon herojske borbe i proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je za 45 dana oslobodila Beograd, a u Banjaluku je ušla 21. novembra 1918. godine.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

Sutra 27 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma

Fotografija koja je srušila internet već prešla 50 miliona lajkova