in

Dodik: Priča o sankcijama nametnuta, dobrim dijelom od opozicije

Foto: Depositphotos

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je večeras da je priča o sankcijama njemu i Republici Srpskoj u EU nametnuta, dobrim dijelom i od opozicije u Srpskoj, te da se od početka znalo da jedan dio zemalja EU neće htjeti da bude dio te harange.

“S druge strane, dio zemalja je u posljednje vrijeme pokazao da misle da je sasvim dovoljno da se neko sankcioniše i da će u tom pogledu taj neko promijeniti političke stavove, da će izgubiti izbore, da će se promijeniti narativi i sve ostalo što sa tim ide”, rekao je Dodik za ATV.

Očigledno, smatra Dodik, da to nije tako.

“Čak je i (visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep) Borelj, prilikom posljednje posjete BiH, rekao da vidi da u BiH nema političke volje da se radi, te da ništa ne mogu riješiti sankcije, što je tačno”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, potpuno je pogrešno postavljena priča o tome da se neko sankcioniše zato što politički ne odgovara.

Dodik je istakao da već odavno briselska administracija i Stejt department ne vode računa šta piše u bilo kom dokumentu, počev od ustava, nego izričito traže da se provode njihove politike, koje nisu uvijek ustavne i zakonite.

“I ako se tome suprotstavite, a ja jesam, onda vam kažu da će vas sankcionisati. Tu su, naravno, i domaći izvršioci radova koji stalno nešto kinje na toj temi, pokušavaju da vas strpaju u to. Pa svaki sastanak opozicije je u smislu da je jedino rješenje za Republiku Srpsku da se ‘skine Dodik’”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je naveo da ključno pitanje, kad je riječ uopšte o pominjanju sankcija, dolazi iznutra, od opozicije.

“Vidljivo je da je to unutrašnji narativ, kome treba dodati i ove iz Sarajeva, koji su bijesni na Republiku Srpsku i Milorada Dodika”, rekao je on.

Kad je riječ o neuspjehu pregovora o Izbornom zakonu BiH, Dodik je naveo da to govori o BiH kao neuspješnoj i propaloj zemlji te da je ovdje jedini cilj da se pobjegne od trenutne situacije, iako niko ne garantuje da će taj neki novi model biti uspješan.

Dodik je naglasio i da će izbori u BiH vjerovatno biti raspisani i da to neće biti sporno, ali da oni neće pokazati ništa od onoga što opozicija očekuje.

On je naveo i da postoje dokazi, koji će uskoro dospjeti u javnost, da je lider SDS-a Mirko Šarović dobio 3,5 miliona KM nelegalnog novca za SDS.

“Ako je Mirko Šarović primio, a jeste primio, 3,5 miliona KM od narko-bosova ovdje za izbore i ako je kraj njega u noći kada su se čekali rezultati sjedio ubica kojeg sada jure sve bezbjednosne službe u regionu, a koji je izvršio 11 ubistava, onda to govori šta je nama spremljeno”, rekao je Dodik.

Dodik je optužio opoziciju da funkcionerima Srpske stavlja “metu” bez ijednog dokaza za svoje optužbe, dok su funkcioneri Republike Srpske zauzeti rješavanjem ozbiljnih problema koje je donijela pandemija virusa korona, zatim poskupljenjima, sukobima i odnosima u okviru BiH.

Dodik je naglasio i da je Srpska autonomna, da nema potrebe da se bavi unutrašnjim pitanjima u Federaciji BiH, osim u dijelu koji se odnosi na zaštitu Srba u tom entitetu.

Lider SNSD-a kaže da je PDP u direktnoj komunikaciji sa obavještajnom strukturom Velike Britanije, te da je sve što rade smišljeno u krugovima te zemlje, gdje se pravi strategija.

Dodik je rekao da nikada nije i neće prihvatiti da Sarajevo bude glavni grad BiH, jer je više od 140.000 Srba istjerano iz ovog grada.

“Nikada to neću prihvatiti za razliku od rukovodstva PDP-a Branislava Borenovića, Jelene Trivić i Igora Crnatka. Ovih dana obilježavamo tragičnu sudbinu sarajevskih Srba koji su, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekli da neće da žive u Alijinoj zemlji. To govori o tome šta Srbi misle o BiH i dužan sam da to mišljenje pronosim i da ne bude zaboravljeno”, rekao je Dodik.

Vučić: Odgovor Beograda Prištini i Podgorici imaće “dalekosežne posljedice”

Milanović: Pokušaji unitarizacije BiH ruše svaki mogući kompromis