in

Novitović: Situacija i dalje teška, ali pod kontrolom

Situacija u vezi sa poplavama na području Istočnog Sarajeva nakon protekle kišne noći i dalje je veoma teška, ali pod kontrolom, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

-Sve rijeke su u vodotokovima, a pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica i civilne zaštite, kao i građani, uz izuzetno angažovanje privrednih subjekata i njihovih mašina i tehničko-materijalnih sredstava, uspjeli su da zaštite sve ugrožene objekte naveo je Novitović.

On je jutros za RTRS rekao da je zbog obilnih padavina koje su pogodile Srpsku poplavljeno više od 400 objekata na teritoriji Pala, Trnova, Sokoca i Istočnog Sarajev.

Istakao je da su rijeke u koritima i da sada preostaje ispumpavanje vode iz domaćinstava. Za sada nema dovoljno pumpi, ali ističe, radi se na rješavanju tog problema.

On je rekao da je u narednom periodu neophodno građanima obezbijediti uslove i opremu, uključujući i takozvane isušivače, da u što kraćem periodu mogu da ispumpaju vodu koja je prodrla u njihove podrumske i prizemne prostorije i tako na vrijeme isuše, saniraju i osposobe ih za normalan boravak prije zime.

Novitović je dodao je da će predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, u pratnji ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Borisa Pašalića, večeras u Istočnom Sarajevu održati sastanak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva i načelnicima opština, kao i predstavnicima Republičke uprave civilne zaštite.

Prema njegovim riječima, za sutra je u planu i zajednički obilazak najugroženijih naselja na ovom području, kao i nastavak aktivnosti na što boljem organizovanju svih raspoloživih resursa s ciljem saniranja štete i posljedica od bujičnih poplava.

U Istočnom Sarajevu sinoć je u sjedištu Republičke uprave civilne zaštite održan sastanak povodom situacije izazvane bujičnim poplavama na području Sarajevsko-romanijske regije, na nivou gradonačelnika Istočnog Sarajeva i načelnika udruženih opština.

Novitović je učesnike sastanka obavijestio da je sačinjen detaljan plan o zajedničkom djelovanju na područjima zahvaćenim poplavama i poručio građanima da su i u ovakvim situacijama, ne samo lokalne zajednice, nego i Vlada Republike Srpske i sve institucije uz njih.

Prema njegovim riječima, ohrabruju pozivi načelnika i gradonačelnika drugih lokalnih zajednica koje nisu izložene riziku poplave i nemaju ovakvu nepogodu na svom području, a spremni su da pruže pomoć poplavljenom stanovništvu u ovim opštinama.

-Na području Zvornika nema opasnosti od poplava, Drina i sve bujične vode su u svojim koritima – rečeno je Srni u Službi Civilne zaštite.
Protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik trenutno je u granicama projektovane instalisane snage i voda se ne pušta preko prelivnih polja.

Korita rijeka Sapne, Hoče i drugih potoka na području grada Zvornika su popunjena sa 50 odsto i nema opasnosti od njihovog izlivanja.
Vodostaj Drinjače je iznad prosjeka, ali i dalje nema opasnosti da se izlije.

U Službi civilne zaštite Zvornik su istakli da se preduzimaju potrebne mjere u slučaju da dođe do naglog povećanja vodostaja u slivu rijeke Drine, ali se i nadaju da do toga neće doći jer se očekuje smanjenje i prestanak padavina.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sinoć je izjavio da su obilne padavine izazvale velike probleme na području Istočnog Sarajeva i Hercegovine, ali da će biti učinjeno sve da šteta bude sanirna i stanje normalizovano.

-Čekamo da se to smiri. Naravno da ćemo pomoći u sanaciji štete i pokušati da učinimo sve da se stanje što prije normalizuje – rekao je Dodik za RTRS i istakao da je riječ o elementarnoj nepogodi.

Dodik je rekao da je o stanju razgovarao sa načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem, direktorima nekih preduzeća i ljudima na terenu.

Bijeljina zabranila rad trgovinama nedjeljom, slijede li je drugi gradovi

Orban stigao u Republiku Srpsku