in

Vulin: Srbija nema uvid u spiskove ljudi sa zabranom ulaska u BiH

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbija nema uvid u spiskove na kojima su imena njenih građana kojima je zabranjen ulazak u BiH, te da on ne želi da komentariše razloge za ovakve postupke BiH.

– Nemamo uvid, to je diskreciono pravo svake države i svaka to može da uradi, ali zašto to rade, o tome sada ne bih komentarisao – rekao je Vulin za televiziju Pink.

Krajem prošle sedmice sa granice vraćeni nekadašnji visoki funkcioner MUP-a Srbije Bratislav Dikić i ugledni advokat Goran Petronijević, a prethodno i istoričar Miloš Ković,

Komentarišući pisanje „Gardijana“ da je mir na Balkanu ugrožen i da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija Putinov “trojanski konj”, Vulin je istakao da stabilnost Balkana zavisi od Srbije i da je region miran zato što je Srbija stabilna i što je u stanju da očuva mir na ovom prostoru.

Govoreći o napadima na Srbiju od političara iz okruženja kao što su Željko Komšić iz BiH, Milo Đukanović iz Crne Gore i Aljbin Kurti iz Prištine, Vulin je naveo da ne može da vjeruje da ti isti između dva zalogaja srpskog hljeba pljuju Srbiju.

On je ukazao da se Albanci sa Kosova i Metohije preko Sjeverne Makedonije snabdijevaju srpskim žitom i srpskim uljem, a zabranjuju Srbima da glasaju na srpskim izborima 3. aprila, dok Crna Gora i BiH neće da uđu u “Otvoreni Balkan”, jer je to, navodno, Vučićev velikosrpski projekat.

– A hoćete žito, hoćete vakcine, hoćete ulje, hoćete bescarinsko, hoćete da donesete rezoluciju o genocidu da kažete da su Srbi počinili genocid u Srebrenici. A hoćete njihovo brašno i ulje, to nije genocidno, je li? – rekao je Vulin.

On je naglasio da zna da će ga napadati zbog ovoga što je rekao, ali da je to jednostavno istina.

– I kada god zatreba nešto, tu je Aleksandar Vučić da pruži ruku. Ali, naravno da zbog toga neće dobiti zahvalnost, nego će gledati da ga pljunu kad god budu mogli, a sa njim Srbiju – ocijenio je Vulin.

Vulin je podsjetio da u BiH još nije riješeno to ko je pokušao da ubije Vučića u Srebrenici, odnosno Potočarima, prije nekoliko godina, ali da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije vodi ozbiljnu istragu i da ne sumnja da će doći do slučaja kada će optužnica moći da bude podignuta.

– Kao ministar unutrašnjih poslova učiniću sve da se istina sazna – rekao je Vulin.

On je naveo da će Srbija ostati neutralna u slučaju ukrajinske krize, te dodao da svi pokušavaju da iskoriste Srbiju za neki svoj interes, ali da je politika Srbije da bude vojno neutralna i brine o interesu o sebi i svom narodu gdje god da živi.

Vulin je rekao da je veoma zabrinut zbog onoga što se dešava na Kosovu i Metohiji, gdje se napadaju Srbi i ne dozvoljava im se da glasaju na srpskim izborima 3. aprila, kao i zato što se potezi Kurti, za kojeg je rekao da je velika kukavica, ne mogu predvidjeti.

On je ocijenio da je televizijska reklama na albanskim medijima u Prištini gdje mala djevočica ne dozvoljava roditeljima da kupuju u samoposluzi srpske proizvode predstavlja dokaz da je “dozvoljeno mrzeti Srbe”.

Brnabić: Vrijeme da se prekine praksa susjeda da iskaljuju bijes na Srbiji

Stravična saobraćajna nesreća: Poginula djevojka (19), troje mladih povrijeđeno