in

Selaković: Četiri države povukle priznanje takozvanog Kosova

Foto: mfa.gov.rs

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da su četiri države povukle priznanje Kosova.

„Kao ministar spoljnih poslova danas sam predsedniku Vučiću uručio diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje Kosova. Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika da sam proceni kada će sa imenima tih država izaći u javnost“, rekao je Selaković.

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da dâ šansu državama članica Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.

„Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno“, rekao je Selaković.

Takođe, Selaković je preneo da su naše obaveštajne službe došle do saznanja da najmanje dve velike države rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u kampanji za nova priznanja, kao i za zaustavljanje kampanje Srbije za povlačenje priznanja.

Selaković je poručio da će vlada nastaviti žestoko da se bori i radi na otpriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da će se u toj borbi rukovoditi državnim i nacionalnim interesima.

„Srbija se nalazi u veoma teškoj situaciji, naša država izložena je strahovitim pritiscima, da prihvatimo narušavanje teritorijalnog integriteta naše države, da prihvatimo rušenje međunarodnog javnog prava i poretka na svoju štetu“, rekao je Selaković.

„Pošto su neki govorili protivno i dovodili u pitanje predsednikovu argumentaciju po pitanju važenja Vašingtonskog sporazuma, u obavezi sam da ukažem da je Vlada SAD kroz saopštenje Stejt departmenta povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma jasno stavila do znanja da SAD smatraju taj sporazum i dalje važećim i kroz to saopštenje su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju“, kazao je Selaković.
Kako je naveo, predajom formalnog zahteva za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Priština je pokazala da ne poštuje taj sporazum i datu reč, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma i učestvovala u njemu.

Selaković je istakao da je Priština jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga već da se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup.

„Pred nama su burni i važni dani, predsednik očekuje posetu predsednika Evropskog Saveta Šarla Mišela, najavljeno je i održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu 23. juna čiji će domaćin biti Emanuel Makron. Zatim slede veoma važni pregovori koji se tiču cene gasa sa Rusijom, a uz sve to i naša diplomatska borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa“, dodao je Selaković.
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je povodom odluke Prištine da zatraži članstvo u međunarodnoj organizaciji Savet Evrope.

Inače, prema ranijim navodima srpskih zvaničnika, priznanje tzv. Kosova je do sada povuklo ili suspendovalo 18 zemalja i to: Sijera Leone, Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Na obali Vrbasa pronađeno tijelo

Zna se ko stoji iza zločina na Brčanskoj malti u Tuzli