in

Prva tužba zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom stigla u Brisel

Prva tužba protiv NATO-a zbog obolijevanja izazvanog poslije bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom stigla je u Brisel u sjedište Alijanse i taj proces niko ne može da zaustavi, izjavio je advokat Srđan Aleksić.

On je naveo da su presude u korist vojnika u Italiji probile led, te da dobija poziva iz Češke, čiji su vojnici oboljeli tokom boravka na Kosmetu.

“Uskoro će se znati da li NATO osporava ili prihvata tužbeni zahtev”, rekao je Aleksić za “Sputnjik” i podsjetio da je riječ o slučaju pukovnika vojske iz Beograda, koji je nedavno otišao u penziju, a siguran je da je karcinom od kojeg boluje posljedica boravka u kopenenoj zoni bezbjednosti na Kosovu i Metohiji.

Aleksić je naglasio da vrlo skoro očekuje odgovor iz Brisela.

“Tužba je odmah prevedena na engleski. Viši sud /u Beogradu/ je još 25. marta preko Ministarstva tužbu poslao u Brisel, u sedište NATO-a. Sud je dao nalog tuženoj strani da se izjasni u roku od 30 dana od prijema tužbe. Videćemo da li će da ospore ili prihvate tužbeni zahtev. Ako odbiju, Viši sud u Beogradu može da donese presudu i mimo njih”, rekao je Aleksić.

Na pitanje zašto je podnesena samo jedna tužba zbog obolijevanja od kancera, a najavljeno je pet, dok se njegovoj inicijativi priključilo više od 3.000 ljudi koji vjeruju da mogu da dokažu da su izgubili zdravlje zbog bombardovanja 1999. godine, Aleksić je rekao da je riječ o visokim troškovima sudskih taksa.

“Samo za ovaj slučaj morali smo da platimo sudsku taksu od 75.000 dinara /oko 641 evro/. Zajedno sa italijanskim kolegom pokušavam da nađem donatore koji bi pomogli, a tražio sam i od Suda oslobađanje od plaćanja taksa i čekam odgovor”, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je ova tužba objedinila sve zemlje.

“Ako prođe, a optimista sam, spremni smo da idemo i na Sud u Strazburu. Ne mogu više NATO lobisti u Srbiji da fantaziraju i da nam sole pamet da ne postoji uzročno-posledična veza između osiromašenog uranijuma i kancera, kada je Vrhovni sud Italije doneo presude – dokazi postoje”, ukazao je Aleksić.

Iz Hrvatske pojasnili kako građani BiH mogu ući u zemlju

Fata hospitalizovana