in

Poruka iz EU: Srbija da ukloni mural Ratka Mladića

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) pozvali su vlasti u Srbiji da bez odlaganja uklone mural Ratka Mladića u Beogradu.

„Pjero Fasino (Italija) i Ijan Lidel-Grendžer (Ujedinjeno Kraljevstvo), Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za monitoring Srbije, pozvali su vlasti u Srbiji da preduzmu nedvosmislene mere protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da uklone, bez odlaganja, mural u Beogradu koji veliča Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“, navodi se u saopštenju PSSE.
„Zaprepašćeni smo neuspehom vlasti, uprkos odluci komunalne policije, da uklone ovaj nelegalno postavljen mural i zbog toga što Inicijativi mladih za ljudska prava nije dozvoljeno da održe 9. novembra demonstracije zbog murala iz, kako je saopštio MUP, bezbednosnih razloga“, naveli su Fasino i Lidel-Grendžer.

Ocenili su da takvi postupci podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kojem Srbija teži.

„Demokratsko društvo ne može da negira ratne zločine i neguje kulturu mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo vlasti u Srbiji da snažnim delovanjem pokažu spremnost da se odlučno bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja obrišu murale koji ih veličaju“, piše u saopštenju, preneo je Tanjug.

Sindi fotografijom u kupaćem pred televizorom oduševila pratioce

FIFA promijenila pravila baraža za Svjetsko prvensvo u Kataru