in

Čuvar “Zejtinlika” proslavio 94. rođendan

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović čestitao je 94. rođendan Đorđu Mihailoviću, čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu.

“Srećan 94. rođendan, dragi Đorđe, čuvaru srpske istorije i svetioniku naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Hvala na svemu onome što ne može da stane u reči – ljubav i poštovanje koje srpski narod oseća prema Vama je nešto iznad toga”, napisao je Stefanović na svom “Fejsbuk” nalogu.

Đorđe Mihailović je rođen 1. maja 1928. godine u Solunu, a više od pola vijeka čuvar je srpskog vojničkog groblja “Zejtinlik”, gdje su grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev djeda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke Kotorske.

Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih čuvao do svoje smrti 1928. godine.

Poslije smrti i sam se pridružio svojim saborcima, sahranjen je na Zejtinliku.

Naslijedio ga je Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svjetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke.

Kad je Đuro umro 1961. godine sahranjen je uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, posljednjem muškom potomku iz loze Mihailovića.

Đorđe Mihailoivć odlikovan je jula 2014. godine ordenom srpske zastave drugog stepena, a 11. novembra 2021. godine uručeno mu je priznanje “Majka Srbija”.

Kakvo vrijeme nam donosi početak maja

Sankcije na rusku naftu dižu cijenu goriva u BiH u nebo