in

Branimir Nestorović: Ovo je prvi rat u kojem Srbi ne učestvuju, a pobediće

Rusi nemaju baš neku tradiciju da gube. Oni uglavnom kada uđu u rat – pobede. Tako da će se i ovaj rat završiti pobedom Rusije. To će biti prvi rat da mi ne učestvujemo, a da pobedimo, kaže za Sputnjik profesor doktor Branimir Nestorović.

Na pitanje ima li leka za hladnu evropsku zimu koja je pred nama, Nestorović odgovara:
„Ima leka, ali ne vredi kada nećeš da ga uzmeš. To ti je kao u medicini – kad nećeš da uzmeš lek onda ćeš da nadrljaš. Evropa je propala pre 10, 15 godina za vreme ekonomske krize. Oni su tada bankrotirali i njima je mnogo zgodno da optuže Rusiju da ih je ona, u stvari, uništila. Tada je propala većina njihovih banaka. Rusi su sada univerzalni krivci“.

Profesor se osvrnuo i na zabranu učešća Novaka Đokovića na Ju-Es openu te uporedio našeg teniskog asa sa čuvenim argentinskim revolucionarom.

„Đoković je jedan jako pametan i normalan dečko. Mene su optuživali da sam imao maligdan uticaj na njega, kao da sam ga ja nagovarao na neke stvari, što je besmisleno. On je potpuno zreo. To što on radi stvarno treba poštovati. Postao je Če Gevara, postao je simbol otpora u celom svetu i koliko god ga ometali, ništa mu ne mogu. On je sada nadrastao tenis“, kaže Nestorović.

Naš sagovornik je sa nama podelio i jednu anegdotu iz svog detinjstva o kojoj do sada nije javno govorio.

„Bio sam nemirno dete. Nisu znali više šta će sa mnom, pa su me dva puta krstili. Taj drugi put nešto nije baš proteklo kako valja. Išao obrenovački pop na Ub jer me je tamo odnela baba da me krsti. Pa je nastupio cirkus, prekinuto krštenje. Ne zna se da li sam se odrekao Satane ono tri puta. Na kraju su me odveli kod jedne vračare u okolini Uba koja je tamo gasila neko ugljevlje. I ona je na kraju rekla: `Samo da doživi 12 godina, posle će sve biti dobro.` To popodne ja padnem sa jednog ogromnog duda visokog 6 metara. Ispod drveta je bio čovek koji je čuvao konje, tako da sam pao u jednu gomilu konjske balege i nisam se povredio uopšte. Onda je moja majka počela da plače iz sveg glasa, a baba kaže: `Da idemo da nam vrati pare vračara! Ništa ovo nije uspelo!`“

Prve tri utakmice osmine finala Eurobasketa završile su istim rezultatom

Hospitalizovan Ratko Mladić