in

Snimci sa prethodne misije Titana lede krv u žilama: Кapetan je izgubio kontrolu nad podmornicom

Pet putnika je bilo na 300 metara od olupine Titanika tokom prošlogodišnje misije kada je pilot Skot Grifit rekao „imamo problem“ – riječi koje niko ne želi da čuje na oko 3.800 metara ispod nivoa mora.

Snimak iz unutrašnjosti podmornice, snimljen kao dio BBC-jevog dokumentarca iz 2022. prikazuje zabrinutu ekipu koja sluša Grifita dok im govori kako nešto nije u redu s Titanovim potisnicima.

Tehnička greška značila je da se podmornica nekontrolisano vrti u krug i nije mogla da se kreće naprijed niti nazad.

Jedna putnica je viđena sa glavom u rukama dok su putnici bespomoćno čekali na pomoć posade na matičnom brodu.

U dokumentarcu, zabrinuti Grifit je rekao putnicima:

„Ne znam šta se dešava, osjećam se kao… Ne znam šta se dešava. Nešto nije u redu s mojim potisnicima. Pokušavam i ništa se ne događa. O ne, imamo problem. Kada se guramo naprijed, jedan od potisnika upravo sada ide unazad”, rekao je Grifit.

Vidi se kako Grifit, sa zabrinutošću, mahnito radi na kompjuteru prije nego što je pitao posadu, koja je gledala kroz jedan otvor na podmornici, da li se okreće, na šta je ona odgovorila potvrdno, piše Dejli mejl.

U intervjuu nakon ove misije, Rojas je za BBC rekao:

“Znate šta sam mislio, nećemo uspjeti. Mi smo bukvalno 300 metara od Titanika i iako smo već u polju krhotina, ne možemo nigdje da idemo osim da se vrtimo u krug”. rekao je Rojas.

Dokumentarac prikazuje i izvršnog direktora Oušngejta Stokton Raša, koji je poginuo na podmornici Titan sa još četvoro putnika prošlog mjeseca nakon što je podmornica implodirala.

Senzacionalna Srpkinja eliminisala finalistkinju Vimbldona

Sijarto: Nepoštovanje volje srpskog naroda je neprihvatljivo