Fejsbuk je okrivio “neispravnu promjenu konfiguracije” za gotovo šestosatnu blokadu koja je spriiječila 3,5 milijarde njihovih korisnika u pristupu društvenim mrežama i uslugama razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger.

Kako prenosi N1, kompanija na blogu nije navela ko je izvršio promjenu konfiguracije i da li je bila planirana. Nekoliko zaposlenih u Fejsbuku koji su željeli da ostanu anonimni rekli su ranije Rojtersu da vjeruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se usmjerava internet saobraćaj.

Kvarovi internet komunikacijskih alata i drugih resursa koji zavise od iste mreže pojačali su problem, rekli su zaposleni. Bezbjednosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamjerne greške, ali ni sabotaže.

Ispadanje Fejsubuka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih mreža par dana nakon što je uzbunjivač u nedjelju optužio kompaniju da učestalo daje prednost dobiti umjesto suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

Dionice Fejsbuka izgubile su na vrijednosti još nakon izvještaja uzbunjivača, a potom su nastavile da padaju. Dok je svijet hrlio konkurentskim aplikacijama poput Tvitera i TikToka, dionice Fejsbuka pale su 4,9 odsto, što je njihov najveći dnevni pad od novembra prošle godine, javlja Rojters.

„Žao mi je svake male i velike kompanije, porodice i pojedinca koji zavisi od nas“, napisao je na Fejsbuku glavni tehnološki direktor Majk Šropfer, dodajući da „može da prođe neko vrijeme da dođu do 100 posto“.

Tviter je u ponedjeljak izvjestio o upotrebi većoj od uobičajene, što je dovelo do nekih problema u pristupu postovima i izravnim porukama. Fejsbuk, koji je najveći prodavac internet oglasa na svijetu nakon Gugla, gubio je oko 545.000 dolara prihoda od oglasa u SAD-u na sat, prema procjenama kompanije Standard Media Index.

Tek nešto pre ponoći počeli su da se povezuju s internet mrežom, gotovo šest sati nakon globalnog pada.

Ubrzo nakon izbacivanja iz mreže Facebook je priznao da korisnici imaju problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije dao nikakve pojedinosti o prirodi problema niti je rekao koliko je korisnika pogođenoIzvor:
Share.