in

Ako imate neku od ovih aplikacija na telefonu obrišite ih odmah

Otkriven je veliki broj aplikacija koje su korišćene u kampanji za varanje korisnika preko SMS poruka.

Avast je sproveo istragu, tokom koje je otkriveno da je 151 aplikacija bila u vezi sa UltimaSMS kampanjom za prevaru korisnika.

Prva među ovim aplikacijama je Ultima Keyboard 3D Pro, po kojoj je kampanja i dobila ime.

Ukupno, korisnici su ove maliciozne aplikacije preuzeli više od 10,5 miliona puta u preko 80 zemalja. Kompletnu listu uklonjenih aplikacija možete pronaći klikom OVDJE.

Google je već zabranio svaku od ovih obilježenih aplikacija u svojoj Play Store prodavnici. Naravno, kompanija nema mogućnost da ih izbriše sa uređaja korisnika, pa se preporučuje da ih korisnici odmah uklone.

Aplikacije su bile preprušene u prilagođene tastature, skenere QR kodova, programe za obradu fotografija i videa, filtere za kamere, igre. Aplikacije su mogle da provjeravaju lokaciju uređaja, IMEI i broj telefona, kako bi odredile koji kod i jezik da koriste za slanje poruka za varanje.

Ciljanim korisnicima bi se izmamili privatni detalji, a potom bi im se pojavljivale ponude za pretplatu na premijum SMS servise koji su koštali i do 40 dolara mjesečno.

Google je u prošlosti već vršio velike čistke svoje Play Store prodavnice aplikacija, a uklanjao je programe koji su bili zaraženi Windows malverom, adverom i aplikacijama koje prate korisnika, prenosi “B92”.

Ukrajina opravdava napad: Upotreba turskih dronova u Donbasu nije kršenje mirovnog sporazuma

Poplave u Sarajevu: Vatrogasci evakuišu građane, ugrožene desetine kuća