in

Češki milioner vozio 417 km/h autoputem

Nemačka policija pokrenula je istragu protiv češkog multimilionera Radima Pasera koji je nemačkim autoputem vozio 417 km/h i posle se time hvalio na YouTube.

Iako na nemačkim autoputevima nema ograničenja brzine, trkanje je zabranjeno.

Prema nemačkim zakonima i tzv. pojedinačna trka zabranjena je ako se vozač „neprilagođenom brzinom, grubo kršeći pravila i neobazrivo vozi u cilju postizanja najveće moguće brzine“, saopštila je policija u Magdeburgu u ponedeljak uveče.

Na video snimku, koji je češki građevinski poduzetnik Radim Paser postavio na svoj YouTube kanal, vidljivo je kretanje sportskog automobila Bugatti Chiron nemačkim autoputem A2 od Berlina prema Hanoveru i postizanje brzine do 417 kmh.

Radi se o “neodgovornoj i opasnoj vožnji“ iako ograničenja nema. “Vozač se sme kretati onom brzinom pri kojoj je moguće upravljati automobilom“, stoji u saopštenju policije.

“Vožnja brzinom većom od 400 km/h izuzetno je opasna, između ostalog i zbog vrlo velike dužine kočenja koja pri ovim brzinama raste eksponencijalno, a ne linearno“, rekao je nemački stručnjak za saobraćaj Ferdinand Dudenhofer.

On se zapitao sme li se multimilionerima dozvoliti “da se zabavljaju po nemačkim autoputevima i tako dovoditi u opasnost tuđi životi”.

Nemački proizvođači sportskih automobila poput BMW, Mercedesa ili Audija još su se 1987. dobrovoljno obvezali na automatsko ograničenje brzine u svojim automobilima na 250 km/h.

Radim Paser se obogatio na tržištu nekretnina i po češkom izdanju časopisa Forbsa, “težak” je oko 305 miliona dolara.

Bajden opsovao novinara Fox Newsa

Vlasnik auto kuće naplaćuje 15 evra samo za razgledanje polovnog automobila