Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je ostavku na mesto premijera Severne Makedonije i svoje stranke, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), posle poraza na lokalnim izborima u Skoplju i drugim velikim gradovima.
„U ime SDSM i svih naših ljudi čestitam protivnicima na pobedi na izborima.

Preuzimam odgovornost na sebe i podnosim ostavku na mesto premijera i predsednika SDSM. Čestitam svim progresivnim građanima koji se bore za integrisanu Severnu Makedoniju. Čestitam svim izabranim gradonačelnicima“, rekao je Zaev na konferenciji za medije posle drugog kruga lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji.

Njegov Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) pretrpeo je poraz u drugom krugu lokalnih izbora, pošto su opozicioni i nezavisni kandidati pobedili u Skoplju, Ohridu, Kumanovu, Bitolju i drugim gradovima.

„Iz politike uopšte nije teško otići. Teška je pomisao na realnost i odluku našeg naroda. Uneo sam slobodu i demokratiju u našu zemlju, što znači preuzimanje odgovornosti. Želim da ostavim trag ljudima da uče i rastu u demokratskom kapacitetu. Možda grešim, vreme će pokazati, vreme je da građani podrže političare koji mogu da donose teške i hrabre odluke, a da se ne rukovode političkim rejtingom ili foteljama“, rekao je Zaev.

Opoziciona VMRO-DPMNE proglasila je pobedu u 12 opština.

Zaev je pre izbora rekao da će podneti ostavku ako njegova partija bude poražena na izborima za gradonačelnika Skoplja.

Share.