Ukrajina predlaže povratak na put traženja mirnog rješenja aktuelne situacije, poručio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Želimo da naglasimo da Ukrajina nije bila ta koja je zakoračila putem rata, ali Ukrajina predlaže povratak na put traženja mira”, rekao je Zelenski u video-poruci objavljenoj na njegovom nalogu na Telegramu, a prenosi TAS S.

On je istakao da su protiv Rusije, zbog, kako je naveo, invazije na Ukrajinu, već počele da djeluju najmoćnije sankcije u svjetskoj istoriji.

“U stalnom sam kontaktu sa liderima partnerskih zemalja i međunarodnih organizacija. Protiv Rusije su već počele da se primjenjuju prve sankcije iz velikog paketa, najmoćnijeg u svjetskoj istoriji”, rekao je Zelenski.

On je istakao da Ukrajince niko neće moći da ubijedi ili natjera da se odreknu slobode i nezavisnosti Ukrajine.

Smatra da rusko rukovodstvo to pokušava da uradi Rusiji uništavanjem potencijala svoje zemlje.

“Sve što je Rusija uradila od 2000. može jednostavno biti spaljeno uživo pred svijetom”, rekao je Zelenski.

Zelenski tvrdi da ukrajinske snage uspješno brane region Donbasa, na istoku Ukrajine.

Predsjednik Ukrajine je danas rekao da je najproblematičnije područje u Hersonu, na jugu zemlje, gdje se ruska vojska pomjerila sjeverno od Krima, prenosi BBC.

Ukrajinski predsjednik opisao je sukobe u toj zemlji kao “zvuk nove gvozdene zavjese koja pada i dijeli Rusiju od civilizovanog svijeta”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je donio odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu.

On je istakao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.Izvor:
Share.