Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je da se predstave dokazi, ako oni uopšte i postoje, da će navodna invazija na Ukrajinu početi 16. februara.
Kako je rekao, trenutno postoji jako puno informacija o navodnoj eskalaciji u punom obimu od strane Rusije.
„Čak postoje i tačni datumi te invazije“, upozorio je i dodao da Kijev dobro razume sve rizike.

Takođe je kazao i da bi Ukrajina trebalo da bude spremna na sva dešavanja sa „bilo koje strane njenih granica“.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden tokom video konferencije, u kojoj su učestvovali više zapadnih lidera, izjavio da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu već 16. februara. Tu informaciju je preneo list „Politiko“.

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da zapadne zemlje uz pomoć medija šire lažne informacije sugerišući da Moskva možda planira invaziju na Ukrajinu i da time pokušavaju da odvuku pažnju sa svojih agresivnih akcija.

Panika je neprijateljev najbolji prijatelj

Zelenski je takođe izjavio i da je panika „neprijateljev najbolji prijatelj“, kao i da sve te informacije koje mediji prenose doprinose panici, a odmaže Kijevu.

„Moram da izanaliziram sve informacije kojima raspolažemo. Imamo ih i previše. Jer, radi se o našoj teritoriji, našoj granici. Moram da razgovaram s narodom kao predsednik, moram da kažem istinu. A istina je da imamo različite informacije“, kazao je.Izvor:
Share.