Ruska vojska došla je u posed dokumentacije iz vojne baze u Hersonskoj oblasti, iz koje se vidi da su ukrajinske borce obučavali zapadni stručnjaci po standardima NATO-a.

Sputnjik je imao uvid u neke dokumente pronađene na 241. vojnom poligonu u oblasti naselja Radensk, gde se nalazila baza za obuku. Između ostalog, pronađeni su i u sertifikati namenjeni ukrajinskim vojnicima koji potvrđuju da su prošli vojnu obuku po zapadnim standardima. Na dokumentima se pojavljuju zastave Kanade i Velike Britanije.

Prema podacima ruskih vojnih snaga, na poligonu nisu obučavani samo redovni vojnici, već i pripadnici teritorijalne odbrane, koji su aktivno počeli da se formiraju 2020. godine, i pripadnici različitih neonacističkih formacija.
U okviru obuke, pripadnici ukrajinskih snaga su učili veštine gađanja, snalaženja u prostoru, specijalnih veza, terenske medicine i individualne taktike. Tokom povlačenja, ukrajinska vojska je spalila bazu sa najvećim delom dokumentacije.
Poligon za obuku bio je organizovan na teritoriji nacionalnog parka prirode. Aktivna eksploatacija zaštićenog područja uz upotrebu municije tokom vežbi mogla je da ugrozi snabdevanje stanovnika regiona kvalitetnom vodom za piće.

Share.