Tokom jučerašnjeg brifinga ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, portparol Marija Zaharova rekla je da je Rusija zabrinuta za balkanske države koje žele biti dio NATO saveza te da se dio naoružanja za Ukrajinu nalazi i u BiH.

Na početku obraćanja Zaharova je kazala da se sve više gradova i mjesta u Ukrajini vraća mirnom životu.

Ona tvrdi da ukrajinski režim nastavlja regrutovati strane plaćenike, te da je više od 6.500 vojnika iz SAD, Velike Britanije, Izraela, Poljske, Kanade i Češke već regrutovano u inostranstvu. Osvrnula se i na dostavu oružja ukrajinskoj vojsci.

Zaharova smatra da Zapad zaboravlja da isporuke oružja Ukrajini dovode do razvoja crnog tržišta oružja, te da o tome za sada govori samo Interpol, dok ostale bezbjednosne agencije još ne komentarišu da je oružje u rukama “kriminalaca i terorista”.

“Oni razumiju kuda sve ovo vodi. Prema informacijama koje se pojavljuju u medijima, međunarodne kriminalne grupe već su razvile šeme za izvoz oružja iz Ukrajine. Nešto oružja se već nalazi u BiH, Albaniji i na Kosovu. Podsjećam da sada Zapad, SAD, i NATO u cjelini, pokazuju zabrinutost za budućnost Balkana”, kazala je tokom brifinga Zaharova.

Istakla je da Rusija razmišlja o tome kakvu će budućnost Balkan imati pod “okriljem NATO, a i od takvog naoružanja na crnom tržištu”.

Upozorila je da će oni koji isporučuju oružje Kijevu, biti odgovorni za bezbjednost svojih građana.

Share.