Zatvorenik Vilijam Dženet umro je nakon što se nekoliko minuta borio za vazduh i molio za pomoć dok su ga policajci pritiskali i držali licem prema dole, pokazali su novi video snimci iz zatvora u američkoj državi Tenesi.

U tužbi podnesenoj u oktobru 2020. godine i dopunjenoj u februaru ove godine u ime porodice, njegova kćerka Dominik Dženet navodi da je njen otac Vilijam umro od posljedica upotrebe prekomjerne sile od strane sedam policajaca i gušenja dok je bio u pritvoru u zatvoru okruga Maršal nakon hapšenja 4. maja 2020.godine, prenosi BBC.

Dženeta su, prema tužbi, policajci držali prikovanog za tlo ukupno četiri minuta, a policjaci su branili svoje postupanje u incidentu sa obrazloženjem da je on bio “krajnje neposlušan”.

Državni tužioci zatvorili su istragu o njegovoj smrti prije nekoliko meseci, a porota koja je pregledala slučaj, odlučila je da ne podnosi krivične prijave protiv policajaca.

Dženet je uhapšen je pod optužbom za opijanje, nepristojno ponašanje i pružanje otpora prilikom hapšenja. Metamfetamin je otkriven u njegovom tijelu, a u zatvorskim spisima se navodi da je halucinirao i da je bio pod dejstvom droga.

Zvaničnici su u svom izvještaju naveli da je na dan svoje smrti on bio agresivan u svojoj ćeliji i da je odbio da se povinuje naređenjima čuvara koji su pokušali da ga smire.

U tužbi porodice se navodi da su mu tokom borbe koja je uslijedila, policajci stavili lisice i oborili ga licem prema zemlji i pritiskali ga iako je on tri puta upozorio da ne može da diše, a jedan od čuvara mu se čak i izrugivao.

U jednom trenutku na snimku se vidi kako policajac podsjeća svoje kolege na opasnosti od gušenja zbog položaja u kome se nalazi zatvorenik i traži da ga oslobode kako bi mogao da diše.

U izjavi, gradonačelnik Levisburga Džim Bingam smrt Dženeta je nazvao nesrećnim slučajem, ali je naglasio da se on i verbalno i fizički nasilno ponašao prema svojim zatvorskim čuvarima i nije želio da komentariše tužbu porodice koja takođe podnesna i protiv grada i okruga.

Podsjetimo, smrt Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu u maju prošle godine pokrenula je talas protesta širom SAD.

Bivši policajac Derk Šovin, koji je tokom privođenja Flojda skoro 10 minuta klečao na njegovom vratu dok je ovaj molio da ga pusti i govorio da ne može da diše. Šovin je u aprilu proglašen krivim za ubistvo Flojda.

Share.