Sjedinjene Američke Države tajno ohrabruju Ukrajinu da signalizira otvorenost za pregovore s Rusijom, objavio je list Vašington post.

S druge strane, iz Stejt Departmenta su javno kazali da Moskva eskalira rat i da ne želi ozbiljno da se uključi u mirovne razgovore.

List je citirao neimenovane izvore koji su rekli da zahtjev američkih zvaničnika nije imao za cilj da gurne Ukrajinu za pregovarački sto, već proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži podršku drugih nacija.

Američki i ukrajinski zvaničnici priznali su da je zabrana koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uveo da se pregovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izazvala zabrinutost u dijelovima Evrope, Afrike i Latinske Amerike, gdje se posljedice rata na troškove hrane i goriva najviše osjećaju, navodi Vašington post.

“Umor od Ukrajine je stvarnost za neke od naših partnera”, citira neimenovani američki zvaničnik.

Zelenski je 4. oktobra potpisao dekret kojim se formalno proglašava da je bilo kakav razgovor s Putinom “nemoguć”, ali ipak ostavljaju otvorena vrata za razgovore s Rusijom.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Bele kuće nije odmah komentarisao tačnost izvještaja.

Portparol Stejt Departmenta je, međutim, odgovorio na napis lista.

“Rekli smo to ranije i ponovićemo: djela govore više od riječi. Ako je Rusija spremna za pregovore, trebalo bi da zaustavi svoje bombe i projektile i povuče svoje snage iz Ukrajine”, kazali su iz Stejt departmenta.

“Kremlj nastavlja da eskalira ovaj rat. Kremlj je pokazao svoju nespremnost da se ozbiljno uključi u pregovore još prije nego što je započeo svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu”, dodali su.Izvor:
Share.