Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Igor Žovka objasnio je danas da njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer nije pozvan u Kijev jer Ukrajina čeka konkretne odluke Berlina o embargu na isporuke nafte iz Rusije, kao i one koje se odnose na vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini, posebno obezbjeđivanje teškog naoružanja.

Precizirao je da sve posjete Ukrajini treba da se završe rezultatom.

“Veoma bismo voljeli da posjete visokih političara Ukrajini donesu rezultat, na primjer, embargo na naftu ili slanje teškog naoružanje, ili da Njemačka, na primjer, garantuje prijem Ukrajine u EU i podršku za obnovu zemlje”, rekao je zamenik Žovkva TV kanalu Velt, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da u diplomatiji postoji pravilo da ako šef države želi da posjeti drugu državu mora da dobije poziv od rukovodstva ili predsjednika te zemlje.

“To je isto kao da idete u posjetu komšiji ili prijatelju – morate da dobijete poziv. Možete, naravno, da dođete i bez poziva, ali to nije baš pristojno”, objasnio je Žovka.

Primijetio je da prijateljske države izražavaju “isti stav prema Rusiji, prema ruskom rukovodstvu”, kao i po pitanju sankcija Rusiji, te da ne prave razliku između energetskih, bankarskih i sankcija koje pogađaju politički establišment Rusije.

Dodao je i da lideri prijateljskih država Kijevu nude “konkretne prijedloge u okviru vojne i ekonomske podrške”.

Na pitanje da li Kijev misli da bi odbijanje posjete šefa njemačke države moglo da izazove negodovanje Nijemaca, Žovkva je rekao da Ukrajinci “znaju da većina njemačke populacije, do 70 odsto, već sada želi da vidi Ukrajinu u EU”, ali da Njemačko rukovodstvo nije spremno da podrži ubrzanu proceduru za prijem Ukrajine.

Njemački Bild objavio je juče, pozivajući se na izvore iz krugova ukrajinske vlade, da je Zelenski odbio da ugosti Štajnmajera u Kijevu “zbog njegovih bliskih veza sa Rusijom” posljednjih godina.

Štajnmajer je juče izjavio da je želio da ide u Kijev zajedno sa kolegama iz Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije, ali da se njegovo prisustvo tamo smatra nepoželjnim.

Share.