Poslanik u parlamentu Ukrajine Oleksij Gončarenko izjavio je da se skupština još nije sastala da bi raspravljala o nacrtu rezolucije u vezi sa nezavisnošću KiM.

Kako prenosi “Kljan Kosova”, on je u toj rezoluciji pozvao da se prizna nezavisnost Kosova. Poslanik partije Evropska solidarnost, stranke bivšeg predsjednika Petra Porošenka, kaže da u principu njegova ideja nailazi na podršku i da je jedna od javnih tema o kojima se najviše razgovara u Ukrajini.

“Prije 24. februara neki su govorili da ako Ukrajina prihvati Kosovo, onda Rusija može da opravda ono što se dešavalo na Krimu i Donbasu. Ali poslije 24. februara cijeli svijet je već shvatio da je to samo invazija na Rusiju a ne prava volja naroda. Mislim da je došlo vrijeme da Ukrajina prizna Kosovo”, rekao je Gončarenko.

On je rekao da Ukrajina treba da podrži tzv. Kosovo, možda čak i vojno ako treba, a da je zbog toga dobio i prijetnje Srba.

“Ali još nije kasno za mene, Rusi su do sada planirali da me ubiju dva puta, a jednom da me kidnapuju. Dakle, ove prijetnje jednostavno nisu ništa”, rekao je Gončarenko.

Gončarenko dodaje da poređenje slučaja proglašenja nezavisnosti Kosova od Moskve služi tome da se opravda “okupacija ukrajinskih teritorija”.

“Generalno, Srbija se ponaša kao Putinovo oruđe, tako da ovo nije velika stvar. Cijeli svijet uviđa i vidi da se na našu zemlju dešava jasna invazija, čiji je dio okupiran i tamo se vrši genocid. Dakle, situacija u našoj zemlji nije ista kao na Kosovu”, dodao je poslanik koji je za “Kljan Kosova” govorio iz Odese, gdje živi sa porodicom.Izvor:
Share.