Rano jutros odmah po otpočinjanju ruske invazije na Ukrajinu u okolini Odese sa vojnog aerodroma u blizni poleteo je lovački avioni Su-27 prema Rumuniji.

Par sati kasnije pojavio se i snimak slijetanja ukrajinskih Su-27 na vazduhoplovno bazu Baku u Rumuniji.

Povodom ovoga incidenta oglasilo se Ministarstvo odbrane Rumunije saopštenjem, šta se tačno dogodilo.

U četvrtak, 24. februara, dva aviona F-16 Fighting Falcon rumunskog ratnog vazduhoplovstva na borbenoj službi Vazdušne komande NATO-a poletjela su oko 6:15 časova, radi razjašnjenja vazdušne situacije u vezi sa neovlašćenim letom u sjevernom dijelu Rumunije, približavajući se našem nacionalnom vazdušnom prostoru.

Dva rumunska vojna aviona striktno su primjenila nacionalne procedure i međunarodna pravila koja se primjenjuju u ovakvim situacijama, prelazeći na presretanje i vizuelnu identifikaciju letjelice koja je ušla u rumunski vazdušni prostor.

Avion, Suhoj 27 koji pripada ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu, ispraćen je za trenutno slijetanje u vazdušnu bazu Bakau 95, koje je završeno u 07:05.

Nakon slijetanja, ukrajinski vojni pilot se stavio na raspolaganje rumunskim vlastima i biće preduzete zakonske mjere potrebne u ovim situacijama.

https://twitter.com/WW32022/status/1496851252126396418?s=20&t=ipgN0ASvLolLrEijKOMZAA

Share.