Punoljetni muškarci iz Ukrajine ne smiju napuštati zemlju dok traje ruska invazija, no jedan 37-godišnjak sakrio se u dječjoj kutiji za igračke u automobilu te je sa suprugom i dvoje djece pokušao napustiti Ukrajinu.

Granična policija uhvatila ga je na prelazu Rosošani s Moldavijom. Automobil pun igračaka i dječjih potrepština izgledao im je sumnjivo, a nakon što su provjerili dokumente ženi i djeci, pregledali su gepek. Tamo su našli muškarca u kutiji za igračke.

“Kako se ispostavilo, supruga je ovako pokušala prevesti oca svoje djece preko granice. Graničari nisu propustili putnika jer je zabranjen prelaz muškarcima između 18 i 60 godina starosti”, javila je ukrajinska Služba granične straže.

Protiv 37-godišnjaka podnesena je tužba za pokušaj neovlaštenog prelaska državne granice, a tužiće se i supruga koja je prema članku 332. Kaznenog zakona pokušala nezakonito premjestiti osobe preko državne granice u Ukrajini.

Što se tiče zabrane napuštanja države, postoje i odstupanja poput medicinskih razloga, ako otac brine o troje ili više djece, ako sam odgaja dijete, ako ima dijete s posebnim potrebama ili ako je usvojio dijete. Dvoje djece ne ulazi u te izuzetke, javlja Index.

Share.