Američki predsjednik Džozef Bajden potvrdio je da su SAD ubile lidera Al Kaide Ajmana al Zavahirija u napadu dronom tokom vikenda u Avganistanu, što je najveći udarac za tu terorističku organizaciju od ubistva njenog osnivača Osame Bin Ladena 2011. godine.

“Sada je pravda zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema”, rekao je Bajden obraćajući se iz Bijele kuće.

Američki predsjednik, koji se oporavlja od korona virusa, istakao je da je, nakon višemjesečnog planiranja, dao konačno odobrenje za “precizni udar” na 71-godišnjeg vođu Al Kaide.

On je dodao sa će ubistvo Al Zavahirija donijeti olakšanje porodicama skoro 3.000 žrtava terorističkog napada u SAD 11. septembra 2001. godine.

Bajden je naglasio da Avganistan nikada više neće biti bezbjedno utočište za teroriste, prenosi BBC.

“Bez obzira na to koliko će dugo trajati, bez obzira na to gde se krijate, ako ste pretnja našem narodu, SAD će vas naći i likvidirati”, rekao je Bajden, a dodaje Rojters.

On je dodao da je Al Zavahiri organizovao i druge nasilne akte, uključujući samoubilački bombaški napad na američki razarač “US S Cole” u oktobru 2000. godine, kada je stradalo 17 američkih mornara, kao i napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, u kojima je ubijeno 223 ljudi.

Oglasio se i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je rekao da su talibani grubo prekršili Sporazum iz Dohe, mirovni sporazum iz 2020. godine, koji su potpisale SAD i talibani radi okončanja Avganistanskog rata.

“Suočeni sa nespremnošću ili nesposobnošću talibana da ispoštuju svoje obaveze, nastavićemo da podržavamo avganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i da se zalažemo za zaštitu njihovih ljudskih prava, naročito žena i djevojčica”, poručio je Blinken.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid potvrdio je da je došlo do napada i snažno ga osudio, nazivajući ga kršenjem “međunarodnih principa”.

Al Zavahiri je ubijen u protivterorističkoj operaciji koju je u nedjelju sprovela CIA u Kabulu na balkonu “sigurne kuće”, koju je dijelio sa drugim članovima svoje prodice.

Nije bilo drugih žrtava u napadu.

Al Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svijetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom, koga su američke snage likvidirale 2011. u Pakistanu.

Share.