Šest velikih desantnih brodova Severne i Baltičke flote Rusije uplovio je u rusku bazu u sirijskoj luci Tartus, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane Rusije.
„Desantni brodovi Severne i Baltičke flote ‘Petar Morgunov’, ‘Georgij Pobedonosec’, ‘Olenegorski gornjak’, ‘Karaljov’, ‘Minsk’ i ‘Kalinjingrad’ su uplovili u istočni deo Sredozemnog mora u okviru vežbi ruske mornarice kojom rukovodi komandant Ratne mornarice Rusije admiral Nikolaj Jevmenov. Brodovi su prešli više od 6.000 nautičkih milja“, navodi se u saopštenju.

Rusija u Sredozemnom moru u rejonu luke Tartus ima bazu za materijalno-tehničku podršku ratnim brodovima, koji su predviđeni za transport različite vrste tereta i naoružanja. Brodovima se mogu prevoziti i oklopna vozila.

U skladu sa planom priprema Oružanih snaga Rusije za 2022. godinu u periodu januar-februar se sprovodi niz vežbi Ratne mornarice Rusije.

Glavni cilj vežbi je zaštita ruskih nacionalnih interesa u svetskom okeanu, kao i suprotstavljanje vojnim pretnjama sa mora i okeana. Vežbe će se izvoditi u akvatorijama mora koja se graniče sa ruskom teritorijom, kao i u operativno važnim oblastima svetskog okeana.

Pojedinačne vežbe biće održane u Sredozemnom, Severnom, Ohotskom moru, severo-istočnom delu Atlantika i na Pacifiku.

U manevrima Ratne mornarice Rusije će učestvovati 140 brodova, više od 60 letelica, 1.000 jedinica vojne tehnike i oko 10.000 vojnika.

Share.