Vođa pokušaja državnog udara u nedjelju u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) je ubijen, a oko 50 ljudi, uključujući tri američka državljana, uhapšeno, rekao je Reutersu glasnogovornik vojske te srednjoafričke zemlje.

Pucnjava je odjeknula oko 4 ujutro u glavnom gradu Kinshasi, rekao je Reutersov reporter. Naoružani ljudi napali su predsjedništvo u centru grada, prema glasnogovorniku Sylvainu Ekengeu.

Još jedan napad dogodio se u obližnjoj kući Vitala Kamerhea, člana parlamenta za kojeg se pretpostavlja da će postati predsjednik parlamenta, rekli su Kamerheov glasnogovornik Michel Moto Muhima i japanski ambasador u objavama na Twitteru/X.

Moto Muhima je rekao da su u tom incidentu ubijena dva čuvara i jedan napadač. Ekenge je također rekao da je tamo ubijen jedan napadač.

Granata ispaljena iz Kinshase pogodila je grad Brazzaville u susjednoj Republici Kongo, ranivši nekoliko ljudi, objavila je vlada te zemlje u saopćenju, dodajući da je jedna osoba hospitalizirana.

Ekenge je imenovao Christiana Malangu, kongoanskog političara koji živi u SAD-u, kao vođu pokušaja državnog udara.

“Malanga je definitivno neutraliziran tokom napada na Palais de la Nation, stanoviti Aboubacar neutraliziran je tokom napada na rezidenciju Vitala Kamarhea, ostali, njih oko 50 uključujući tri američka državljana, uhapšeni su i trenutno su na ispitivanju specijaliziranih službi oružanih snaga”, rekao je Ekenge za Reuters.

Rekao je da je Malanga prvi put pokušao i odustao od državnog udara 2017. i da je jedan od uhapšenih američkih državljana Malangin sin.

Facebook stranica za koju se čini da pripada Malangi objavila je video prijenos uživo onoga što je izgledalo kao napad.

“Mi, militanti, smo umorni. Ne možemo odugovlačiti s Tshisekedijem i Kamerheom, učinili su previše gluposti u ovoj zemlji”, rekao je Malanga.

Američka ambasadorica Lucy Tamlyn rekla je u objavi na društvenim mrežama da je “vrlo zabrinuta” zbog izvještaja da su američki građani navodno bili umiješani u događaje.

“Uvjeravamo vas da ćemo sarađivati s vlastima DRC-a u najvećoj mjeri dok istražuju ova kaznena djela i pozivaju na odgovornost svakog građanina SAD-a koji je umiješan u kaznena djela”, rekla je.

Ambasada SAD-a ranije je izdala sigurnosno upozorenje o “tekućoj aktivnosti sigurnosnih elemenata DRC-a” i izvještaje o pucnjavi u tom području.

Stabilizacijska misija Ujedinjenih nacija u DR Kongu rekla je da je njena šefica, Bintou Keita, najoštrije osudila incidente i ponudila podršku kongoanskim vlastima u objavi na X.

Tshisekedi je ponovno izabran za drugi predsjednički mandat u decembru, ali još nije imenovao vladu, šest sedmica nakon imenovanja premijera.

Kamerhe je bio kandidat za predsjednika parlamenta na izborima koji su bili zakazani za subotu, ali ih je Tshisekedi odgodio.Izvor:
Share.