TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas nakon susreta sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom osmani u Ankari, da će Turska pomoći tzv. Kosovu da postane član NATO.
ЕРДОГАН УДАРИО НА СРБИЈУ: Турски председник обећао подршку чланству тзв. Косову у НАТОFoto: EPA

Erdogan je podsetio da je Turska bila druga zemlja koja je priznala samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova i dodao da će, kao što joj tada nije bila potrebna ničija dozvola, isto postupiti i kada Priština podnese zahtev za ulazak u NATO, prenosi Reporteri.

Dodao je da je sa Osmani razgovarao i o pomoći Turske da se priznanja dobiju i od zemalja koje to nisu učinile.

– Mi kao važna zemlja u NATO ne vidimo ništa loše u članstvu (tzv.) Kosova u alijansi i podržavamo ovaj proces. Preduzećemo korake i, kao što smo pomogli u procesu priznavanja, isto cćemo učiniti i u procesu prijema (tzv.) Kosova u NATO – rekao je Erdogan.

On je rekao i da je “iskrena želja Turske da se proces dijaloga Beograda i Prištine što pre okonča sveobuhvatnim sporazumom koji će obezbediti stabilnost u regionu”.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalila Turskoj što je uvek uz tzv. Kosovo, prenosi Koha.

– Situacija u Ukrajini pokazala je potrebu da (tzv.) Kosovo uđe u NATO. Podržavajući naš ulazak u NATO, Turska daje direktnu podršku miru i bezbednosti širom regiona i na evropskom kontinentu – rekla je Osmani.Izvor:
Share.