Turska je pokrenula novu združenu, kopneno-vazdušnu prekograničnu ofanzivu protiv kurdskih esktremista u severnom Iraku, potvrdio je rano jutros ministar odbrane Turske.

Ratni avioni, helikopteri i dronovi turske ratne avijacije dejstvovali su po ciljevima kurdskih ekstremista i raketirali kampove za obuku, tunele, skloništa i skladišta municije u severnom Iraku, rekao je ministar odbrane Hulusi Akar.

U intervjuu za tursku državnu novinsku agenciju Anadolu, Akar je objasnio da je turska vojna operacija usmerena na regione Metina, Zap i Avasin-Basjan u severnom Iraku i uključuje angažovanje komandosa koji su se, prema njegovim rečima “infiltrirali sa kopna”, prenosi Rojters.

“Do sada, naša operacija se odvija uspešno i u skladu sa planovima. Ciljevi identifikovani u prvoj fazi su ostvareni”, rekao je ministar odbrane Turske, ali nije obelodanio podatke o žrtvama.

Cilj operacije nazvane Čelična kandža je, prema rečima Akara, “sprečavanje terorističkih napada i obezbeđivanje turske granične bezbednosti”.

Podršku u operaciji daju i artiljerijske jedinice, rekao je on i ukazao da je ofanziva deo kontinuirane turske kampanje u Iraku i Siriji protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) i milicije sirijskih Kurda IPG, koje Ankara smatra terorističkim oranizacijama.

Share.