Tri pripadnika američke vojske su poginula, a najmanje 25 je povređeno u napadu dronom tokom noći na malu američku ispostavu u Jordanu.

To je prema navodima CNN prvi put da su pripadnici američkih trupa na Bliskom istoku ubijeni od početka rata u Pojasu Gaze.

Vojnici su nastradali u blizini granice sa Sirijom.

Centralna komanda SAD potvrdila je u saopštenju u nedelju da su tri pripadnika vojske poginula, a 25 povređeno u jednosmernom napadu dronom koji je napao bazu na severoistoku Jordana.

CNN navodi da je od petka bilo više od 158 napada na američke i koalicione snage u Iraku i Siriji, međutim, zvaničnici tvrde da su salve dronova i projektila neuspešne i da nisu izazvale ozbiljne povrede ili štetu na infrastrukturi.

Nejasno je zašto protivvazdušna odbrana nije uspela da presretne dron.

To je izgleda bio prvi poznati napad na takozvanu kulu 22 otkako su napadi na američke i koalicione snage počeli 17. oktobra. Američke snage na ispostavi su tamo kao deo savetovanja i pomoći misija sa Jordanom.

Američki zvaničnici su više puta govorili da ne žele da se sve veće tenzije širom Bliskog istoka prerastu u regionalni rat.

SAD su inače preduzele nekoliko akcija odmazde protiv grupa koje podržava Iran u Iraku i Siriji. SAD su prošle nedelje napale tri objekta u Iraku koje koriste Кataib Hezbolah i druge grupe povezane sa Iranom.

Pogibija trojice Amerikanaca dogodila se nakon informacije da se očekuje da će SAD i Irak uskoro početi razgovore o budućnosti vojnog prisustva SAD u toj zemlji.

(Kurir.rs/CNN/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Share.